Vliv rtuti na chemické složení bramborových hlíz
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Rop, Otakar
|
|
dc.contributor.author |
Brodinová, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2016-06-06T08:30:45Z |
|
dc.date.available |
2016-06-06T08:30:45Z |
|
dc.date.issued |
2005-02-07 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/35583
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo přispět ke studiu rtuti a jejího vlivu na rostliny. V literární části byla stručně zpracována problematika cizorodých látek, jejich výskyt a pohyb v životním prostředí, působení na živé organismy a možnosti eliminace cizorodých látek, případně snižování jejich toxicity. Tato část dále obsahuje krátkou charakteristiku brambor a je zde také pojednáno o jejich chemickém složení. Praktická část diplomové práce byla vedena formou nádobového pokusu s brambory odrůdy Koruna. Byl sledován vliv a přijatelnost rtuti hlízami brambor při stupňujícím se obsahu rtuti v půdě. Dále byl zkoumán vliv rtuti na obsah škrobu v dužnině bramborových hlíz. Výsledky měření byly statisticky zpracovány. Na základě měření bylo možno říct, že se zvyšujícím se množstvím rtuti v půdě se zvyšuje obsah Hg v hlízách brambor. Nebylo prokázáno, že rostoucí množství Hg v bramborových hlízách má vliv na obsah škrobu. |
|
dc.format |
62 s. |
|
dc.format.extent |
298134 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
rtuť
|
cs |
dc.subject |
brambory
|
cs |
dc.subject |
škrob
|
cs |
dc.subject |
hlíza
|
cs |
dc.subject |
mercury
|
en |
dc.subject |
potato
|
en |
dc.subject |
starch
|
en |
dc.subject |
tuber
|
en |
dc.title |
Vliv rtuti na chemické složení bramborových hlíz |
|
dc.title.alternative |
Influence of mercury on chemical constitution of potato tubers |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ryant, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2005-06-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
Influence of mercury on chemical constitution of potato tubers. The aim of the Master Thesis was to contribute to the research of mercury and its influence on plants and their chemical constitution. There was briefly executed problems of foreign substances, their occurrence and movement in environment, influence on living organism and possibilities of elimination and reduction in toxicity of these stuffs in the theoretical part. This part contains short characterisation and chemical constitutions of potato tubers. Experimental part with potato cultivar Koruna was led in a pot trial. Influence of mercury and acceptability by potato tubers was examined by the increasing amount of mercury in soil. Mercury influence on starch content in potato tuber pulp was also searched. The results were evaluated by statistics. On the basis of a measurement can be said that Hg content in potato tuber is growing with increasing mercury amount in soil. There is no evidence that increasing mercury races in soil effected starch content in potato tubers. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie životního prostředí |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Enviromental technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and materials technology |
en |
dc.identifier.stag |
721
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2005-05-27 |
|
Files in this item
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account