Vliv mědi a zinku na chemické složení bramborových hlíz

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv mědi a zinku na chemické složení bramborových hlíz

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rop, Otakar
dc.contributor.author Valová, Petra
dc.date.accessioned 2010-07-15T03:08:08Z
dc.date.available 2010-07-15T03:08:08Z
dc.date.issued 2007-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/3549
dc.description.abstract Cílem práce bylo sledovat vliv stupňovaných dávek zinku a mědi v půdě na výnoso-vé parametry a obsah škrobu v bramborových hlízách. Jako indikační plodina byly zvoleny velmi rané brambory odrůdy Komtesa, které byly pěstovány v nádobovém pokusu. Byly použity 3 úrovně obsahu zinku a mědi v půdě. Stupňovaná množství kovů v zemině vedla ke statisticky průkaznému snižování počtu hlíz a snížila se také hmotnost hlíz. Vyšší obsah zinku v půdě stimuloval statisticky průkazné zvýšení syntézy škrobu. V případě mědi se projevil opačný efekt, kdy obsah škrobu v hlízách ve srovnání s kontrolní variantou klesal. cs
dc.format 95 s., 25 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 1415549 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject brambory cs
dc.subject hlízy cs
dc.subject měď cs
dc.subject zinek cs
dc.subject výnos cs
dc.subject škrob cs
dc.subject potatoes en
dc.subject tubers en
dc.subject copper en
dc.subject zinc en
dc.subject yield en
dc.subject starch en
dc.title Vliv mědi a zinku na chemické složení bramborových hlíz cs
dc.title.alternative The effect of copper and zinc on the chemist structure of the potato tubers en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kramářová, Daniela
dc.date.accepted 2007-06-11
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to examine the effect of zinc and copper addition in soil on the yield and the content of the starch in the potato tubers. Very early potato variety Kom-tesa was cultivated in pot experiment. There were used three concentrations of zinc and copper content in soil. The increasing amounts of metals in soil led to decrease of the tubers counts and weight. A high zinc content in soil stimulated the starch production in tubers. The effect of copper was opposite than the effect of zinc. Copper caused decreasing of the starch content in the tubers in comparison with the control variant. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5218
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
valová_2007_dp.pdf 1.349Mb PDF View/Open
valová_2007_vp.doc 29.5Kb Microsoft Word View/Open
valová_2007_op.doc 42Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account