dc.contributor.advisor |
Rouchal, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Valečková, Vendula
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:46:26Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:46:26Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/33647
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá studiem surfaktačních vlastností imidazoliových solí s adamantanovým skeletem. Teoretická část je věnována adamantanu, imidazolu, iontovým kapalinám, povrchovému napětí a povrchově aktivním látkam. Cílem praktické části bylo stanovit kritickou micelární koncentraci (CMC) příslušných vzorků pomocí několika dostupných metod. Jako metody stanovení byly vybrány tenziometrie, izotermická titrační mikrokalorimetrie a měření kontaktního úhlu smáčení. |
|
dc.format |
50 s. (49 972 znaků) |
|
dc.format.extent |
1745459 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
adamantan
|
cs |
dc.subject |
povrchové napětí
|
cs |
dc.subject |
povrchově aktivní látka
|
cs |
dc.subject |
kritická micelární koncentrace
|
cs |
dc.subject |
adamantane
|
en |
dc.subject |
surface tension
|
en |
dc.subject |
surfactant
|
en |
dc.subject |
critical micelle concentration
|
en |
dc.title |
Prozkoumání možných povrchově aktivních vlastností imidazoliových solí s adamantanovým skeletem |
|
dc.title.alternative |
Study of Imidazolium Salts Bearing Adamantane Moiety as Potential Surfactants |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rudolf, Ondřej |
|
dc.date.accepted |
2015-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis is focused on study of the surface activity of imidazolium salts bearing adamantane moiety. The theoretical part is devoted to adamantane, imidazole, ionic liquids, surface tension and surfactants, respectively. The target of the experimental part was to determine critical micelle concentration (CMC) of selected samples using a few available methods. In this work, CMC of adamantylated imidazolium salts was studied using tensiometry, isotermal titration microcalorimetry and contact angle measuring, respectively. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
39440
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-18 |
|