dc.contributor.advisor |
Hauerlandová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Miklíčková, Vladěna
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:46:24Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:46:24Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/33639
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá lipolytickou aktivitou bakterií, které jsou významné v potravinářství. Teoretická část je věnována lipolytickým enzymům, jejich mechanizmu účinku, faktorům, jež ovlivňují jejich aktivitu a jejich klasifikaci. Dále jsou zde charakterizovány metody, pomocí nichž lze lipolytickou aktivitu stanovit. Další část je zaměřena na potravinářsky významné bakterie, které lipolytickou aktivitu vykazují. Praktická část je zaměřena na testování lipolytické aktivity deseti vybraných mikroorganizmů, nejdříve kultivačně pomocí Spirit Blue Agaru a poté plynovou chromatografií. Lipolytická aktivita vybraných bakterií byla sledována ve vzorcích smetany a byla vyvíjena metodika pro extrakci tukové fáze, přípravu methyesterů volných a vázaných mastných kyselin a jejich stanovení plynovou chromatografií. |
|
dc.format |
78 s. (130 855 znaků). |
|
dc.format.extent |
2688917 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
lipolytická aktivita
|
cs |
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
dc.subject |
methylestery mastných kyselin
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
lipolytic activity
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.subject |
fatty acids
|
en |
dc.subject |
fatty acid methyl esters
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.title |
Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií |
|
dc.title.alternative |
Lipolytic Activity of Bacteria with Significance in the Food Industry |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2015-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with bacteria lipolytic activity which is important in food processing industry. The theoretical part is dedicated to lipolytic enzymes, to the mechanism of their action, and to the factors that influence their activity and classification. Further, the methods that enable the lipolytic activity determination are characterized here. The next part is focused on significant bacteria in food processing industry. The bacteria that display lipolytic activity. The practical part is aimed for the lipolytic activity testing of ten chosen microorganisms. At first, lipolytic activity was examined by cultivaton on Spirit Blue Agar and then by the gas chromatography. Lipolytic activity of chosen bacteria was observed in samples of cream. The methodology for lipid extraction, for fatty acid methyl esters preparation and their gas chromatography determination was developed. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
39425
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-18 |
|