Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hauerlandová, Iva
dc.contributor.author Miklíčková, Vladěna
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:46:24Z
dc.date.available 2015-07-24T12:46:24Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33639
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá lipolytickou aktivitou bakterií, které jsou významné v potravinářství. Teoretická část je věnována lipolytickým enzymům, jejich mechanizmu účinku, faktorům, jež ovlivňují jejich aktivitu a jejich klasifikaci. Dále jsou zde charakterizovány metody, pomocí nichž lze lipolytickou aktivitu stanovit. Další část je zaměřena na potravinářsky významné bakterie, které lipolytickou aktivitu vykazují. Praktická část je zaměřena na testování lipolytické aktivity deseti vybraných mikroorganizmů, nejdříve kultivačně pomocí Spirit Blue Agaru a poté plynovou chromatografií. Lipolytická aktivita vybraných bakterií byla sledována ve vzorcích smetany a byla vyvíjena metodika pro extrakci tukové fáze, přípravu methyesterů volných a vázaných mastných kyselin a jejich stanovení plynovou chromatografií.
dc.format 78 s. (130 855 znaků).
dc.format.extent 2688917
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject lipolytická aktivita cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject methylestery mastných kyselin cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject lipolytic activity en
dc.subject bacteria en
dc.subject fatty acids en
dc.subject fatty acid methyl esters en
dc.subject gas chromatography en
dc.title Lipolytická aktivita potravinářsky významných bakterií
dc.title.alternative Lipolytic Activity of Bacteria with Significance in the Food Industry
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2015-06-08
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with bacteria lipolytic activity which is important in food processing industry. The theoretical part is dedicated to lipolytic enzymes, to the mechanism of their action, and to the factors that influence their activity and classification. Further, the methods that enable the lipolytic activity determination are characterized here. The next part is focused on significant bacteria in food processing industry. The bacteria that display lipolytic activity. The practical part is aimed for the lipolytic activity testing of ten chosen microorganisms. At first, lipolytic activity was examined by cultivaton on Spirit Blue Agar and then by the gas chromatography. Lipolytic activity of chosen bacteria was observed in samples of cream. The methodology for lipid extraction, for fatty acid methyl esters preparation and their gas chromatography determination was developed.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 39425
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-18


Files in this item

Files Size Format View
miklíčková_2015_dp.pdf 2.564Mb PDF View/Open
miklíčková_2015_vp.pdf 516.6Kb PDF View/Open
miklíčková_2015_op.pdf 434.1Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account