dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Kratochvílová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:46:14Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:46:14Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/33594
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá roztokovým chováním kyseliny hyaluronové v přítomnosti solí Hofmeisterovy řady. Polymerní roztoky byly studovány pomocí viskozimetrického měření Ubbelohdeho kapilárním viskozimetrem. V práci byly stanoveny základní viskozitní charakteristiky, a to limitní viskozitní číslo a Hugginsova konstanta. Bylo zjištěno, že přítomnost soli v polymerním roztoku způsobuje pokles viskozity oproti viskozitě stanovené v demineralizované vodě. Přídavkem chaotropních iontů do roztoku kyseliny hyaluronové dochází k intenzivnějšímu snížení její viskozity ve srovnání s přídavkem iontů kosmotropních. Stanovená viskozitní data byla srovnána s analýzou vzorku hyaluronanu provedenou pomocí gelové permeační chromatografie a dynamického rozptylu světla. |
|
dc.format |
79 s. (104 081 znaků vč mezer) |
|
dc.format.extent |
2586378 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kyselina hyaluronová
|
cs |
dc.subject |
Hofmeisterova řada
|
cs |
dc.subject |
viskozita
|
cs |
dc.subject |
hyaluronic acid
|
en |
dc.subject |
Hofmeister series
|
en |
dc.subject |
viscosity
|
en |
dc.title |
Viskozita vodných roztoků hyaluronanu v přítomnosti solí |
|
dc.title.alternative |
Viscosity of Aqueous Hyaluronane Solutions in the Presence of Salts |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mráček, Aleš |
|
dc.date.accepted |
2015-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis focuses on the solution behaviour of hyaluronic acid in the presence of salts of Hofmeister series. Polymer solutions were studied by viscometric measurements using Ubbelohde capillary viscometer. In the thesis, the fundamental viscosity characteristics were determined, namely the intrinsic viscosity and the Huggins constant. It has been found that the presence of salt in the solution decreased polymer viscosity compared to viscosity measured in demineralized water. Furthermore, the addition of chaotropic ions to the hyaluronic acid solution leads to a more intensive decrease of the viscosity than in the case of the addition of kosmotropic ions. The determined viscosity data were compared with the analysis of the hyaluronan performed by gel permeation chromatography and dynamic light scattering. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
39345
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-11 |
|