Viskozita vodných roztoků hyaluronanu v přítomnosti solí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Viskozita vodných roztoků hyaluronanu v přítomnosti solí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Kratochvílová, Markéta
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:46:14Z
dc.date.available 2015-07-24T12:46:14Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33594
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá roztokovým chováním kyseliny hyaluronové v přítomnosti solí Hofmeisterovy řady. Polymerní roztoky byly studovány pomocí viskozimetrického měření Ubbelohdeho kapilárním viskozimetrem. V práci byly stanoveny základní viskozitní charakteristiky, a to limitní viskozitní číslo a Hugginsova konstanta. Bylo zjištěno, že přítomnost soli v polymerním roztoku způsobuje pokles viskozity oproti viskozitě stanovené v demineralizované vodě. Přídavkem chaotropních iontů do roztoku kyseliny hyaluronové dochází k intenzivnějšímu snížení její viskozity ve srovnání s přídavkem iontů kosmotropních. Stanovená viskozitní data byla srovnána s analýzou vzorku hyaluronanu provedenou pomocí gelové permeační chromatografie a dynamického rozptylu světla.
dc.format 79 s. (104 081 znaků vč mezer)
dc.format.extent 2586378
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kyselina hyaluronová cs
dc.subject Hofmeisterova řada cs
dc.subject viskozita cs
dc.subject hyaluronic acid en
dc.subject Hofmeister series en
dc.subject viscosity en
dc.title Viskozita vodných roztoků hyaluronanu v přítomnosti solí
dc.title.alternative Viscosity of Aqueous Hyaluronane Solutions in the Presence of Salts
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mráček, Aleš
dc.date.accepted 2015-06-08
dc.description.abstract-translated The thesis focuses on the solution behaviour of hyaluronic acid in the presence of salts of Hofmeister series. Polymer solutions were studied by viscometric measurements using Ubbelohde capillary viscometer. In the thesis, the fundamental viscosity characteristics were determined, namely the intrinsic viscosity and the Huggins constant. It has been found that the presence of salt in the solution decreased polymer viscosity compared to viscosity measured in demineralized water. Furthermore, the addition of chaotropic ions to the hyaluronic acid solution leads to a more intensive decrease of the viscosity than in the case of the addition of kosmotropic ions. The determined viscosity data were compared with the analysis of the hyaluronan performed by gel permeation chromatography and dynamic light scattering.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 39345
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-11


Files in this item

Files Size Format View
kratochvílová_2015_dp.pdf 2.466Mb PDF View/Open
kratochvílová_2015_vp.pdf 98.50Kb PDF View/Open
kratochvílová_2015_op.pdf 533.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account