dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Vinklerová, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:44:04Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:44:04Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/33086
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá stanovením antimikrobních účinků pěti netradičních rostlinných olejů (tamanu, šípkový, rakytníkový, nimbový a olej z černého kmínu) na vybrané mikroorga-nismy. V teoretické části práce je popsáno chemické složení studovaných olejů, jejich vlast-nosti, využití v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, jakož i metody pro hodnocení jejich antimikrobní účinnosti. Praktická část diplomové práce je zaměřená na stanovení inhibičních účinků studovaných olejů na vybrané gram-pozitivní a gram-negativní bakterie. Dále je práce věnována charak-terizaci těchto olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. Jsou rovněž před-staveny výsledky z pilotních testů stanovení antioxidační aktivity a cytotoxicity. |
|
dc.format |
86 s. |
|
dc.format.extent |
2610665 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
rostlinné oleje
|
cs |
dc.subject |
antimikrobní účinky
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
cytotoxicita
|
cs |
dc.subject |
vegetable oils
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effect
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
cytotoxicity
|
en |
dc.title |
Netradiční oleje s antimikrobními účinky |
|
dc.title.alternative |
Non-traditional Oils with Antimicrobial Activity |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mikulcová, Veronika |
|
dc.date.accepted |
2015-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
Diploma thesis is dealing with the determination of antimicrobial activity of the five non-traditional vegetable oils (tamanu, rosehip, sea buckthorn, neem and black cumin oil) on selected microorganisms. The theoretical part describes chemical composition of the studied oils, their properties and use in cosmetics and pharmaceutical industries, as well as methods for the evaluation of their antimicrobial efficacy. The experimental part is focused on determination of the inhibitory effect of the studied oils on the selected gram-positive and gram-negative bacteria. A part of the thesis is focused on the characterization of these oils using relevant physico-chemical methods. The results of pilot tests for antioxidant activity and cytotoxicity of the oils are also presented. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38618
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-15 |
|