Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Zicháčková, Ivana
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:43:57Z
dc.date.available 2015-07-24T12:43:57Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33052
dc.description.abstract Tato práce se zabývá sledováním inhibičního působení protektivních kultur na mikroorga-nizmy schopné produkovat biogenní aminy (s pozitivní dekarboxylázovou aktivitou). Sle-dování těchto mechanizmů je se zaměřením na vybrané bakterie mléčného kvašení. Teoretická část popisuje vybrané rody bakterií mléčného kvašení, jejich stručnou charakte-ristiku a metabolizmus laktózy. Dále jsou popsány přírodní a mikroorganizmy produkované inhibiční látky, požadavky a průmyslové využití protektivních kultur a nakonec charakteris-tika, producenti a biologické účinky biogenních aminů. V praktické části této práce bylo zmapováno inhibiční působení protektivních mikroorga-nizmů na dekarboxyláza pozitivní bakterie metodou agar-well diffusion test. V další části experimentu byla sledována kinetika produkce biogenních aminů v podmínkách in vitro u kmene Lactobacillus plantarum za zvyšujícího se přídavku protektivní kultury Lactococcus lactis biovar. diacetylactis nebo jeho metabolitů v čase. Vzniklé biogenní aminy byly stano-veny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s pre-kolonovou derivatiza-cí danzylchloridem (DCI) a UV/VIS detekcí.
dc.format 89 s (19 346 slov)
dc.format.extent 2409274
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject mikroorganizmus cs
dc.subject protektivní kultury cs
dc.subject inhibice cs
dc.subject bakteriocin cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject microorganisms en
dc.subject the protective culture en
dc.subject inhibition en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject bacteriocin en
dc.title Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
dc.title.alternative Inhibitory Effect of Protective Cultures on Selected Lactic Acid Bacteria with Decarboxylase Activity
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Černíková, Michaela
dc.date.accepted 2015-06-03
dc.description.abstract-translated This work deals with monitoring the inhibitory effect of protective cultures for microorga-nisms with can produce of biogenic amines (with positive decarboxylase activity). Wat-ching these mechanisms is specialization on chosen lactic acid bacteria. The theoretical part describes genera of lactic acid bacteria, their brief characterization and metabolism of lactose. The following describes the inhibitory substances produced by microorganisms and from nature, the requirements and industrial use of protective cultures and finally characteristic, producers and biological effects of biogenic amines. In the practical part of this work was monitored inhibitory effect of protective microorga-nism to bacteria with decarboxylase activity using agar-well diffusion test. In the next part of the experiment was observed kinetics of production of biogenic amines in vitro on strain Lactobacillus plantarum with increasing addition in time of protective cultures Lactococcus lactis biovar. diacetylactis or their relevant metabolites (supernatants). The resulting bioge-nic amines were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) with pre-column derivatization of dansyl-chloride (DCI) and UV / VIS detection.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38560
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-04-22


Files in this item

Files Size Format View
zicháčková_2015_dp.pdf 2.297Mb PDF View/Open
zicháčková_2015_vp.pdf 513.6Kb PDF View/Open
zicháčková_2015_op.pdf 157.7Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account