dc.contributor.advisor |
Velichová, Helena
|
|
dc.contributor.author |
Hísková, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:39:55Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:39:55Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/32388
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce "Výživa při poruchách metabolismu vápníku" shrnuje současné poznatky o vápníku, především ve vztahu k výživě člověka. Zmiňuji jeho účinky na lidský organismus. Vedle skeletární funkce hraje vápník roli v mnoha dalších specializovaných procesech v těle, jako je sekrece neurotransmiterů, kontrakce svalů, srážení krve, trávení a mnoho dalších. Práce se dále zabývá nemocemi spojené s nedostatkem a nadbytkem vápníku, zdrojem vápníku a požadavky organizmu na vápník během vývoje. Závěr se věnuje výživovým doporučením při poruše metabolismu vápníku. |
|
dc.format |
68 |
|
dc.format.extent |
2306080 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vápník
|
cs |
dc.subject |
hyperkalcémie
|
cs |
dc.subject |
hypokalcémie
|
cs |
dc.subject |
poruchy metabolismu
|
cs |
dc.subject |
calcium
|
en |
dc.subject |
hypercalcemia
|
en |
dc.subject |
hypocalcemia
|
en |
dc.subject |
calcium metabolic disorders
|
en |
dc.title |
Výživa při poruchách metabolismu vápníku |
|
dc.title.alternative |
Nutrition at Calcium Metabolism Disorders |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2015-06-16 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis "Nutrition at calcium metabolism disorders" summarizes current knowledge of calcium, related to human nutrition mainly. I present its effects on a human organism. In addition to skeletal function, calcium plays a role in many other specialized processes in the body such as the secretion of neurotransmitters, muscle contractions, blood clotting, digestive system and many others. The study also applies to diseases associated with a lack and an excess of calcium, calcium source and calcium requirements of the organism during evolution. The conclusion dedicates to dietary recommendations for calcium metabolism disorder. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37189
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2015-05-04 |
|