dc.contributor.advisor |
Lorencová, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Kollárová, Ilona
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:39:48Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:39:48Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/32355
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá chemickým složením a senzorickou analýzou ovocných destilátů. Teo-retická část diplomové práce pojednává o surovinách pro výrobu destilátů, o kvašení a destilaci, základních principech výroby lihovin, o chemickém složení destilátů. Dále jsou popisovány vybrané legislativní předpisy, které souvisí s danou problematikou. V praktické části bylo provedeno sta-novení chemického složení destilátů celkem u deseti vzorků (obsah etanolu, acetaldehydu, etylace-tátu, metanolu, propanolu, izobutanolu, butanolu, izoamyalkoholu a obsah kyselin). Pět vzorků po-cházelo z domácí produkce a pět z průmyslové produkce. Vzorky byly analyzovány plynovou chromatografií s použitím plamenově ionizačního detektoru (GC/FID). Dále byla provedena senzo-rická analýza, kdy byla získaná data vyhodnocena Kruskal-Wallisovým testem. Cílem práce bylo porovnat chemické složení průmyslově vyrobených destilátů a domácích destilátů a výsledky po-rovnat s výsledky senzorické analýzy. |
|
dc.format |
86 stran |
|
dc.format.extent |
1857872 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ovocný destilát
|
cs |
dc.subject |
metanol
|
cs |
dc.subject |
etanol
|
cs |
dc.subject |
acetaldehyd
|
cs |
dc.subject |
etylacetát
|
cs |
dc.subject |
vyšší alkoholy
|
cs |
dc.subject |
GC/FID
|
cs |
dc.subject |
fruit distillates
|
en |
dc.subject |
methanol
|
en |
dc.subject |
ethanol
|
en |
dc.subject |
acetaldehyde
|
en |
dc.subject |
ethyl acetate
|
en |
dc.subject |
higher alcohols
|
en |
dc.subject |
GC/FID
|
en |
dc.title |
Chemické složení a senzorické vlastnosti domácích a komerčních ovocných destilátů |
|
dc.title.alternative |
Chemical Composition and Sensory Characteristics of Homemade and Commercial Fruit Spirits |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Polášek, Zdeněk |
|
dc.date.accepted |
2015-05-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the chemical composition and sensory analysis of fruit spirits. The theoretical part deals with materials for the production of spirits, fermentation and distillation, basic principles of their production and about chemical composition of spirits. Further described are selected legisla-tive regulations that relate to this topic. In the practical part of this thesis the chemical composition of the distillates in ten samples was analyzed (content of ethanol, acetaldehyde, ethyl acetate, methanol, propanol, isobutanol, butanol, isoamylene alcohol and acidity). Five of the samples came from domestic production and five from industrial production. Samples were analyzed by the means of gas chromatography using the flame ionization detector (GC/FID). In addition, sensory analyses of the samples was performed. Obtained data were analyzed by Kruskal-Wallis test. The aim of this study was to compare the chemical composition of industrially produced spirits and domestic spirits and compare the results with the results of sensory analysis.t |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
36008
|
|
utb.result.grade |
E |
|
dc.date.submitted |
2015-04-24 |
|