dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Janáčová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:29:12Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:29:12Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31891
|
|
dc.description.abstract |
V práci jsou charakterizovány vybrané známější i méně známé byliny s fytoterapeutickými účinky, jednotlivé účinné látky těchto bylin jako jsou alkaloidy, glykosidy, hořčiny, silice. Také jsou popsány byliny s antioxidačními účinky a jejich složky (polyfenoly, flavonoidy, vitaminy, barviva). Popsáno je i jejich využití v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. |
|
dc.format |
57 s. (72 343 znaků) |
|
dc.format.extent |
1302080 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
byliny
|
cs |
dc.subject |
účinné složky
|
cs |
dc.subject |
fototerapeutické účinky
|
cs |
dc.subject |
antioxidační účinky
|
cs |
dc.subject |
herbs
|
en |
dc.subject |
relevant components
|
en |
dc.subject |
phytotherapeutic effect
|
en |
dc.subject |
antioxidative effect
|
en |
dc.title |
Charakteristika bylin s fytoterapeutickými a antioxidačními účinky |
|
dc.title.alternative |
Characterization of Herbs with Phytotherapeutical and Antioxidant Effects |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2015-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the thesis there are characterized certain well and less known herbs with phytotherapeuric effects, individual relevant herbal components such as alkaloids, glyco-sides, bitter compounds and essential oils. Herbs with antioxidant effects and their com-pounds (polyphenols, flavonoids, vitamins, colorants) are also described. The usage of herbs in food, pharmaceutical and cosmetic industries is given too. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38386
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-07 |
|