dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Balajková, Adéla
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-14T21:38:34Z |
|
dc.date.available |
2010-07-14T21:38:34Z |
|
dc.date.issued |
2007-06-04 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/3185
|
|
dc.description.abstract |
Mléko jakožto sekret mléčné žlázy savců, obsahuje kromě mléčného tuku a laktosy, významnou skupinu bílkovin a peptidů. Tyto látky jsou velmi důležité z nutričního hledis-ka, význam peptidů spočívá v úpravě trávicího traktu, krevního tlaku Dělí se z hlediska fyziologické a biologické funkce. Bílkoviny mléka dělíme na dvě hlavní skupiny, kasein a syrovátkové bílkoviny. Tyto skupiny mají rozdílné zastoupení aminokyselin a to má vliv na jejich funkčnost. Jejich přítomnosti se využívá v potravinářském průmyslu, např. při srážení mléka. |
cs |
dc.format |
48 |
cs |
dc.format.extent |
1549235 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mléko
|
cs |
dc.subject |
proteiny
|
cs |
dc.subject |
peptidy
|
cs |
dc.subject |
aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
milk
|
en |
dc.subject |
protein
|
en |
dc.subject |
peptide
|
en |
dc.subject |
amino acid
|
en |
dc.title |
Peptidy a proteiny mléka |
cs |
dc.title.alternative |
Peptide and protein of milk |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lukášková, Eva |
|
dc.date.accepted |
2007-06-19 |
|
dc.description.abstract-translated |
Milk is a secretion of lacteal gland of mammal containing important group of protein and peptide except milk fat and laktose. These substances are important for nutritional view-point, signification of peptide is in regulation of GIT, blood pressure Milk proteins are devided out on two groups, casein and whey protein. These groups have different amino acids and they can influence the function of bodies. Their present may be taken advantage of food industry, e.g. milk coagulation. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5257
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|