Sledování kvality jablečného aroma v závislosti na kvalitě zpracovávané suroviny
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Horáková, Marcela
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:28:22Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:28:22Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31628
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá sledováním jablečného aroma, jeho kvality v závislosti na kvalitě jablek zpracovávaných na jablečný koncentrát. Teoretická část popisuje odrůdy jablek nejčastěji používaných k lisování, následuje chemické složení jablek s důrazem na jablečné aromatické látky. Dále je popsáno získávání jablečného aroma a posouzení jeho kvality a stanovení aromatických látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostně spektrální detekcí. V praktické části byly odebírány vzorky v průběhu sezony zpracování jablek, které byly analyzovány plynovou chromatografií, provedeny další rozbory a senzorické hodnocení. Byly porovnány výsledky za celou sezonu zpracování jablek. |
|
dc.format |
83 s. |
|
dc.format.extent |
6154255 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
jablka
|
cs |
dc.subject |
lisování jablek
|
cs |
dc.subject |
aromatické látky
|
cs |
dc.subject |
odpařování
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
hmotnostní spektrometrie
|
cs |
dc.subject |
apple
|
en |
dc.subject |
pressing apples
|
en |
dc.subject |
aroma compound
|
en |
dc.subject |
evaporation
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.subject |
mass spectrometry
|
en |
dc.title |
Sledování kvality jablečného aroma v závislosti na kvalitě zpracovávané suroviny |
|
dc.title.alternative |
Quality Monitoring of Apple Aroma Depending on the Quality of Processed Material |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Fišera, Miroslav |
|
dc.date.accepted |
2015-05-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the monitoring of apple aroma and its quality according to the quality of apples used for apple concentrate. Theoretical part describes apple varieties most commonly used for pressing, followed by chemical composition of apples which emphasizes the apple flavoring substances. Following chapters describe the extraction of apple aroma and definition of aromatic substances using gas chromatography with mass spectral detection. Samples taken during the apple processing season were analyzed in the practical part using gas chromatography and additional tests and sensory evaluation. The results gained during the apple processing season were compared. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37989
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-04-24 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account