Sledování kvality jablečného aroma v závislosti na kvalitě zpracovávané suroviny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování kvality jablečného aroma v závislosti na kvalitě zpracovávané suroviny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Valášek, Pavel
dc.contributor.author Horáková, Marcela
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:28:22Z
dc.date.available 2015-07-24T12:28:22Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31628
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá sledováním jablečného aroma, jeho kvality v závislosti na kvalitě jablek zpracovávaných na jablečný koncentrát. Teoretická část popisuje odrůdy jablek nejčastěji používaných k lisování, následuje chemické složení jablek s důrazem na jablečné aromatické látky. Dále je popsáno získávání jablečného aroma a posouzení jeho kvality a stanovení aromatických látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostně spektrální detekcí. V praktické části byly odebírány vzorky v průběhu sezony zpracování jablek, které byly analyzovány plynovou chromatografií, provedeny další rozbory a senzorické hodnocení. Byly porovnány výsledky za celou sezonu zpracování jablek.
dc.format 83 s.
dc.format.extent 6154255
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject jablka cs
dc.subject lisování jablek cs
dc.subject aromatické látky cs
dc.subject odpařování cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject hmotnostní spektrometrie cs
dc.subject apple en
dc.subject pressing apples en
dc.subject aroma compound en
dc.subject evaporation en
dc.subject gas chromatography en
dc.subject mass spectrometry en
dc.title Sledování kvality jablečného aroma v závislosti na kvalitě zpracovávané suroviny
dc.title.alternative Quality Monitoring of Apple Aroma Depending on the Quality of Processed Material
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Fišera, Miroslav
dc.date.accepted 2015-05-26
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the monitoring of apple aroma and its quality according to the quality of apples used for apple concentrate. Theoretical part describes apple varieties most commonly used for pressing, followed by chemical composition of apples which emphasizes the apple flavoring substances. Following chapters describe the extraction of apple aroma and definition of aromatic substances using gas chromatography with mass spectral detection. Samples taken during the apple processing season were analyzed in the practical part using gas chromatography and additional tests and sensory evaluation. The results gained during the apple processing season were compared.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 37989
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-04-24


Files in this item

Files Size Format View Description
horáková_2015_dp.pdf 5.869Mb PDF View/Open None
horáková_2015_op.pdf 230.3Kb PDF View/Open None
horáková_2015_vp.pdf 512.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account