Sledování vybraných bioaktivních látek v netradičních surovinách rostlinného půvosu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování vybraných bioaktivních látek v netradičních surovinách rostlinného půvosu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mišurcová, Ladislava
dc.contributor.author Kazíková, Hana
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:28:20Z
dc.date.available 2015-07-24T12:28:20Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31620
dc.description.abstract Diplomová práce řeší problematiku využitelnosti netradičního rostlinného materiálu, získaného z odpadní biomasy odrůdy révy vinné Vitis vinifera L. (letorosty, slupky z plodů, listy). Tyto rostlinné části révy vinné obsahují mimo jiné biologicky aktivní fenolické látky, které hrají důležitou roli v lidském organizmu. V těchto částech rostliny je obsažena také vláknina, která je nenahraditelnou součástí lidské výživy. V teoretické části práce je popsán rostlinný druh révy vinné a její využití v potravinářství, dále je charakterizována vláknina a antioxidační aktivita a metody jejich stanovení. Praktická část práce se zabývá stanovením vlákniny pomocí přístroje Ankom 220 Fiber Analyzer a stanovením antioxidační aktivity ve vodě rozpustných látek v odpadní biomase révy vinné.
dc.format 88 s. (17 379)
dc.format.extent 2060086
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject réva vinná cs
dc.subject zbytková biomasa cs
dc.subject vláknina cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject potravinářské využití cs
dc.subject grape en
dc.subject residual biomass en
dc.subject fiber en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject food utilization en
dc.title Sledování vybraných bioaktivních látek v netradičních surovinách rostlinného půvosu
dc.title.alternative Evaluation of Selected Bioactive Compounds in Non-Traditional Plant Raw Materials
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mlček, Jiří
dc.date.accepted 2015-05-26
dc.description.abstract-translated This thesis addresses the issue of the applicability of unusual plant material derived from waste biomass of vine varieties Vitis vinifera L. (shoots, fruit peelings, leaves) in the food industry. These plant parts of vine contain, biologically active phenolic compounds, which play an important role in the human organism. In these parts of the plant, fiber is contained, and it is an irreplaceable part of the human diet. The theoretical part describes the plant species of vine and its use in food industry, it is also characterized by fiber and antioxidant activity and by their methods of determination. The practical part deals with the determination of fiber by Ankom 220 Fiber Analyzer and with the determination of antioxidant activity of water soluble substances in vine waste biomass.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 37947
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2015-04-24


Files in this item

Files Size Format View Description
kazíková_2015_dp.pdf 1.964Mb PDF View/Open None
kazíková_2015_op.pdf 527.7Kb PDF View/Open None
kazíková_2015_vp.pdf 523.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account