Sledování vybraných bioaktivních látek v netradičních surovinách rostlinného půvosu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Kazíková, Hana
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:28:20Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:28:20Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31620
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce řeší problematiku využitelnosti netradičního rostlinného materiálu, získaného z odpadní biomasy odrůdy révy vinné Vitis vinifera L. (letorosty, slupky z plodů, listy). Tyto rostlinné části révy vinné obsahují mimo jiné biologicky aktivní fenolické látky, které hrají důležitou roli v lidském organizmu. V těchto částech rostliny je obsažena také vláknina, která je nenahraditelnou součástí lidské výživy. V teoretické části práce je popsán rostlinný druh révy vinné a její využití v potravinářství, dále je charakterizována vláknina a antioxidační aktivita a metody jejich stanovení. Praktická část práce se zabývá stanovením vlákniny pomocí přístroje Ankom 220 Fiber Analyzer a stanovením antioxidační aktivity ve vodě rozpustných látek v odpadní biomase révy vinné. |
|
dc.format |
88 s. (17 379) |
|
dc.format.extent |
2060086 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
réva vinná
|
cs |
dc.subject |
zbytková biomasa
|
cs |
dc.subject |
vláknina
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
potravinářské využití
|
cs |
dc.subject |
grape
|
en |
dc.subject |
residual biomass
|
en |
dc.subject |
fiber
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
food utilization
|
en |
dc.title |
Sledování vybraných bioaktivních látek v netradičních surovinách rostlinného půvosu |
|
dc.title.alternative |
Evaluation of Selected Bioactive Compounds in Non-Traditional Plant Raw Materials |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mlček, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2015-05-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis addresses the issue of the applicability of unusual plant material derived from waste biomass of vine varieties Vitis vinifera L. (shoots, fruit peelings, leaves) in the food industry. These plant parts of vine contain, biologically active phenolic compounds, which play an important role in the human organism. In these parts of the plant, fiber is contained, and it is an irreplaceable part of the human diet. The theoretical part describes the plant species of vine and its use in food industry, it is also characterized by fiber and antioxidant activity and by their methods of determination. The practical part deals with the determination of fiber by Ankom 220 Fiber Analyzer and with the determination of antioxidant activity of water soluble substances in vine waste biomass. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
37947
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2015-04-24 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account