Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru

DSpace Repository

Language: English čeština 

Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru

Show simple item record

dc.contributor.advisor Valášek, Pavel
dc.contributor.author Hrabalíková, Martina
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:26:20Z
dc.date.available 2015-07-24T12:26:20Z
dc.date.issued 2011-09-15
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31064
dc.description.abstract Tato práce se zabývá problematikou imobilizace biologicky aktivních látek majících původ v syrovátce do matrice vodorozpustného polymeru za účelem přípravy antimikrobiálního systému pro potravinářské aplikace. Studovanými bioaktivními látkami byly bakteriocin nisin a kyselina mléčná v kombinaci s polyvinylalkoholem pro přípravu fólií a mikrosfér. Mezi stěžejní výstupy patří popis interakce polyvinylalkoholu s kyselinou mléčnou v závislosti na stupni hydrolýzy polymeru, nalezení nového způsobu síťování polyvinylalkoholu netoxickou dikarboxylovou kyselinou a aplikace čtyř forem nisinových modifikátorů pro úpravu hydrofilních polymerních matric.
dc.format 142
dc.format.extent 4675097 bytes cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Biologicky aktivní látka cs
dc.subject vodorozpustný polymer cs
dc.subject nisin cs
dc.subject kyselina mléčná cs
dc.subject polyvinylalkohol cs
dc.subject antimikrobiální polymer cs
dc.subject Bioactive compound en
dc.subject water-soluble polymer en
dc.subject nisin en
dc.subject lactic acid en
dc.subject polyvinyl alcohol en
dc.subject antimicrobial polymer en
dc.title Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru cs
dc.title.alternative Immobilization of Biologically Active Compounds in the water-soluble polymer matrix en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2015-04-22
dc.description.abstract-translated This thesis deals with immobilization of biologically active compounds, originating from whey, into matrix of water-soluble polymer for preparation of antimicrobial systems with applicability in food industry. A bacteriocine, nisin and lactic acid in combination with polyvinyl alcohol were studied for preparation of antimicrobial foils and microspheres. The description of polyvinyl alcohol-lactic acid interaction in dependence on hydrolysis degree of the polymer, finding of novel way for polyvinyl alcohol crosslinking by nontoxic dicarboxylic acid, and application of four nisin containing modifiers into hydrophilic polymer matrices belong among key outputs of this thesis.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 41072
dc.date.submitted 2015-03-01


Files in this item

Files Size Format View Description
hrabalíková_2015_dp.pdf 4.458Mb PDF View/Open None
hrabalíková_2015_op.zip 654.8Kb Unknown View/Open None
hrabalíková_2015_vp.pdf 290.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account