Sledování složení surových reakčních směsí při přípravě cucurbit[n]urilů pomocí hmotnostní spektromerie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování složení surových reakčních směsí při přípravě cucurbit[n]urilů pomocí hmotnostní spektromerie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vícha, Robert
dc.contributor.author Pekníková, Martina
dc.date.accessioned 2015-03-08T21:20:46Z
dc.date.available 2015-03-08T21:20:46Z
dc.date.issued 2014-02-07
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/30875
dc.description.abstract Cucurbit[n]urily představují zajímavou, v posledních letech intenzivně studovanou skupinu makrocyklických molekul, s lipofilní kavitou, se schopností vázat neutrální a zejména kladně nabité ligandy. Skupina známých CBn zahrnuje strukturní typy kdy n = 5,6,7,8,10,14, přičemž všechny tyto typy se vyskytují v surových reakčních směsích při přípravě CBn. Jednotlivé CBn se ze surových směsí izolují náročnými krystalizačními postupy nebo za pomoci selektivní vazby na vhodné hostující ligandy. Oba zmíněné přístupy vyjadřují vhodné analytické metody pro zjištění obsahu jednotlivých CBn ve směsích během purifikačního procesu. Předložená diplomová práce popisuje sérii přípravy reakčních směsí cucurbit[n]urilů a jejich následné analýzy pomocí moderních instrumentálních metod (IR, ESI-MS, NMR). Nejdříve byly studovány pomocí ESI-MS komerčně dostupné standardy CB6, CB7 a jejich směsi připravené v předem vypočítaném poměru. Byla zkoumána reprodukovatelnost měření a vztah poměru intenzit signálů k molárnímu zastoupení komponent ve směsi. Dále byly studovány pomocí ESI-MS složení připravených reakčních směsí.
dc.format 95 s. (81351)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Cucurbit[n]urily cs
dc.subject hostující ligandy cs
dc.subject hmotnostní spektrometrie cs
dc.subject nukleární magnetická rezonance cs
dc.subject Cucurbit[n]uril en
dc.subject visiting ligands en
dc.subject mass spectrometry en
dc.subject nuclear magnetic resonance en
dc.title Sledování složení surových reakčních směsí při přípravě cucurbit[n]urilů pomocí hmotnostní spektromerie
dc.title.alternative Application of the Mass Spectrometry on Determination of the Composition of the Crude Cucurbit[n]urils Mixtures
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rudolf, Ondřej
dc.date.accepted 2014-06-10
dc.description.abstract-translated Cucurbit[n]uril represent an interesting in recent years intensively studied group of macrocyclic molecules with lipophilic cavity, with the ability to bind neutral and especially positively charged ligands. The group CBn involves known structure types where n=5,6,7,8,10,14. All of these types are, found in the crude reaction mixtures in the preparation of CBn. The individual CBn is isolated from the crude mixture by intensive crystallization processes or by a selective binding to the appropriate visiting ligands. Both of these approaches represent a suitable analytical methods for the detection of the individual CBn in mixtures during the purification process. This thesis describes the preparation of a series of reaction mixtures cucurbit[n]uril and their subsequent analysis using modern instrumental methods (IR, ESI-MS, NMR). They were first studied by ESIMS, commercially available standards CB6, CB7 and mixtures thereof prepared in advance calculated ratio. The measurement of reproducibility was investigated and the relationship of the ratio of intensities of the signals to the molar representation of the components in the mixture. They were also studied by ESI-MS composition prepared by the reaction mixtures.
dc.description.department Ústav chemie
dc.thesis.degree-discipline Chemie potravin a bioaktivních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30487
utb.result.grade E
dc.date.submitted 2014-05-19


Files in this item

Files Size Format View
pekníková_2014_dp.pdf 3.157Mb PDF View/Open
pekníková_2014_vp.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open
pekníková_2014_op.pdf 73.21Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account