Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Urbanová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:20:33Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:20:33Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/30844
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na koliciny a mikrociny, antimikrobiální látky produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Bylo pojednáno o jejich klasifikaci, vlastnostech a mechanizmu účinku. Cílem této práce bylo sledovat inhibiční vliv bakteriocinů na vybrané bakterie izolované z potravin a sbírkové kmeny Salmonella sp., ke kterému byla použita metoda vpichu. Dalším cílem bylo testování výskytu bakteriocinogenie u gramnegativních bakteriálních izolátů z potravin jiných než Escherichia coli. Ke studiu výskytu bakteriocinogenie bylo použito 48 gramnegativních bakteriálních kmenů izolovaných převážně z těl chlazených kuřat, dále pak ze syrového masa k výrobě fermentovaných klobás a jedlého hmyzu. Ze všech testovaných 15 rodů byla potvrzena produkce bakteriocinu pouze u jednoho kmenu druhu Pseudomonas fulva izolovaného z jedlého hmyzu. |
|
dc.format |
71. s (98 933) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bakteriocinogenie
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
inhibice
|
cs |
dc.subject |
koliciny
|
cs |
dc.subject |
mikrociny
|
cs |
dc.subject |
bacteriocinogeny
|
en |
dc.subject |
colicins
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
inhibition
|
en |
dc.subject |
microcins
|
en |
dc.title |
Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin |
|
dc.title.alternative |
Inhibitory Activity of Bacteriocins Produced by Gram-negative Bacteria Isolated from Food |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Holko, Ivan |
|
dc.date.accepted |
2014-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on colicins and microcins, antimicrobial substances produced by bacteria Escherichia coli and related species or genera of the family Enterobacteriaceae. It dealt with the classification, properties and mechanism of action. The aim of this study was to investigate the inhibitory activity of bacteriocins on selected bacteria isolated from food and collection strains of Salmonella sp. by stab method. The other aim was to determine the incidence of bacteriocinogeny in gram-negative bacteria other than Escherichia coli isolated from foods. Forty-eight gram-negative bacterial strains isolated mostly from chilled chicken carcasses, raw meat for the production of fermented sausages and edible insect were used to study the incidence of bacteriocinogeny. Only one strain of the species Pseudomonas fulva isolated from edible insects from all 15 tested genera produced bacteriocin. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30115
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account