dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Stonawská, Barbara
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-14T20:30:06Z |
|
dc.date.available |
2010-07-14T20:30:06Z |
|
dc.date.issued |
2007-06-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/2998
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci jsou charakterizovány senzoricky aktivní látky obsažené v bylinách a metody jejich stanovení. K nejdůležitějším senzoricky aktivním látkám se řadí látky vonné (především terpenické uhlovodíky, aldehydy a ketony), chuťové látky (látky sladké, slané, kyselé, hořké a trpké) a barviva (karotenoidní, flavonoidní a chlorofylová barviva). Dále jsou popsány metody izolace a identifikace těchto látek z bylin. K izolačním metodám se řadí především extrakční a destilační metody, k metodám stanovení pak různé spektro-metrické metody (spektrofotometrie, IR) a především chromatografické techniky (kapali-nová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím různé detekce (UV, MS, FID). Bylo také charakterizováno sedm bylin (dobromysl, heřmánek, levandule, máta, šalvěj, rozmarýna, třezalka a tymián), vyznačujících se vysokým obsahem senzoricky aktivních látek (především vonných látek obsažených v silici). |
cs |
dc.format |
58 s. |
cs |
dc.format.extent |
1122451 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Byliny
|
cs |
dc.subject |
senzoricky aktivní látky
|
cs |
dc.subject |
izolace
|
cs |
dc.subject |
chromatografické metody
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
GC
|
cs |
dc.subject |
spektrometrické metody
|
cs |
dc.subject |
Herbs
|
en |
dc.subject |
sensory active substances
|
en |
dc.subject |
isolation
|
en |
dc.subject |
spectrometric methods
|
en |
dc.subject |
chromatographic tech-nicques
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
GC
|
en |
dc.title |
Analýza senzoricky aktivních látek bylin |
cs |
dc.title.alternative |
Analysis of herbal sensory active substances |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2007-06-25 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the thesis there are sensory active substances in herbs and methods for their determinati-on characterized. The most important sensory active substances are odorants (especialy turpentine hydrocarbons, aldehydes and ketones), taste substances (sweet, acid, bitter and astringent substances) and colorants (carotenoids, flavonoids and chlorophyllous dyes). There are also described methods of isolation and identification of these substance in herbs. For isolation are useful extraction and distillation methods, for determination - various spectrometric methods (spectrophotometry, IR) and especially chromatographic techniques (liquid chromatography, gas chromatography) with various detectors (UV, MS, FID). There is also characterized seven herbs (oregano, chamomile, lavender, mint, sage, rosema-ry and thyme) chracterized by high content of sensory active substances (espacialy odorants of essential oil). |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5430
|
|
dc.date.assigned |
2007-01-08 |
|
utb.result.grade |
A |
|