dc.contributor.advisor |
Bubelová, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Zálešáková, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:14:13Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:14:13Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/29756
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce je analýza a stanovení analytických parametrů ve víně ročníku 2010 klasickými metodami. Teoretická část je zaměřena na technologii výroby vína, chemické složení a především na skladování vína a změny probíhající ve víně během skladování. Praktická část se zabývá rozborem 7 vzorků bílých i červených vín pocházejících ze Slovácké podoblasti s následným porovnáním původních analýz. Ve vínech byla stanovena specifická hmotnost, celkový extrakt, obsah alkoholu, titrovatelných kyselin, redukujících cukrů a volného a vázaného oxidu siřičitého. Dále byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH, celkový obsah polyfenolů Folin-Ciocalteuovým činidlem a obsah biogen-ních aminů pomocí UPLC. |
|
dc.format |
94 s. (119012 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Víno
|
cs |
dc.subject |
antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
fenolické látky
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
skladování vína
|
cs |
dc.subject |
Wine
|
en |
dc.subject |
antioxidants
|
en |
dc.subject |
phenolic compounds
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
storage of wine
|
en |
dc.title |
Stanovení vybraných analytických parametrů ve víně |
|
dc.title.alternative |
Determination of Selected Analytical Parameters in Wine |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2014-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the thesis is to determine analytical parameters in the wine (vintage 2010) by classical methods. The theoretical part focuses on technology of wine, chemical composi-tion of wine and especially wine storage and the changes taking place in the wine during storage. The practical part deals with classical analytical methods and the overall analysis of 7 samples of white and red wines from Slovácko region with subsequent comparison with the original analyses. Determined parameters include density, extract, alcohol, titratable acids, reducing sugars, and sulphur dioxide, both free and bounded. Furthermore, anti-oxidant activity, total polyphenol content and biogenic amines were analysed. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
35951
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2014-04-30 |
|