Změna složení mastných kyselin v netradičních olejích v závislosti na skladování
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Hájková, Romana
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:14:12Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:14:12Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/29754
|
|
dc.description.abstract |
Rostlinné oleje jsou důležitou součástí lidské stravy a jejich konzumace významně ovlivňuje zdraví člověka. Cílem této práce bylo zjistit kvalitativní a kvantitativní změny mastných kyselin u třinácti vzorků vybraných rostlinných olejů. Vzorky olejů byly v průběhu skladování podrobeny analýze plynovou chromatografií s plamenově-ionizačním detektorem a následně vyhodnoceny. Současně byla stanovena peroxidová čísla a čísla kyselosti vzorků olejů vyjadřující stupeň žluklosti vznikající při dlouhodobém skladování. Kvantitativní změny tukových čísel olejů byly sledovány po dobu čtrnácti měsíců skladování. |
|
dc.format |
100 s. (159 539 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
rostlinný olej
|
cs |
dc.subject |
skladování
|
cs |
dc.subject |
žluknutí
|
cs |
dc.subject |
fatty acids
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.subject |
vegetable oil
|
en |
dc.subject |
storage
|
en |
dc.subject |
rancidity
|
en |
dc.title |
Změna složení mastných kyselin v netradičních olejích v závislosti na skladování |
|
dc.title.alternative |
Change of Fatty Acids in Unconventional Vegetable Oils Depending on Storage |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vávra Ambrožová, Jarmila |
|
dc.date.accepted |
2014-05-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
Vegetable oils are important part of human nutriment and their consumption influences human heal-th significantly. The goal of this thesis was to find out qualitative and quantitative changes of fatty acids of thirteen chosen vegetable oil samples. During storage the oil samples were analyzed by gas chromatography with flame-ionization detector and afterwards evaluated. At the same time pero-xide value and acid value of oil samples were established to express the level of rancidity caused by long-term storage. Quantitative changes of peroxide and acid values were observed for a fourteen month-storage period. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
35949
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account