dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Ondříšková, Kristýna
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:06:38Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/29457
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část práce se věnuje chemickým a fyzikálním způsobům síťování bílkovin, především kolagenu. Dále popisuje chitosan jako přírodní polymer, jeho možnost využití jako síťovadlo pro kolagen a metody určené k charakterizaci zesíťované kolagenní matrice. V experimentální části se sledoval vliv přídavku chitosanu a kombinace chitosanu s glutaraldehydem na vlastnosti kolagenních filmů. Bylo prokázáno, že výběr síťovadla respektive kombinace síťovadel a způsob technologického zpracování má výrazný vliv na vlastnosti kolagenních filmů. |
|
dc.format |
107 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Práce není přístupná |
|
dc.subject |
síťování bílkovin
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
chitosan
|
cs |
dc.subject |
glutaraldehyd
|
cs |
dc.subject |
teplota smrštění
|
cs |
dc.subject |
bobtnání
|
cs |
dc.subject |
FTIR
|
cs |
dc.subject |
protein cross-linking
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
chitosan
|
en |
dc.subject |
glutaraldehyde
|
en |
dc.subject |
shrinkage temperature
|
en |
dc.subject |
swelling
|
en |
dc.subject |
FTIR
|
en |
dc.title |
Vliv přídavku síťovadla a technologických podmínek při síťování na vlastnosti kolagenních filmů |
|
dc.title.alternative |
Influence of Addition of a Cross-linker and Technological Conditions of Cross-linking on Collagen Film Properties |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kasala, Juraj |
|
dc.date.accepted |
2014-06-17 |
|
dc.date.vskp-available |
2044-05-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part is devoted to the chemical and physical methods of cross-linking proteins, primarily collagen. Furthermore, chitosan as a natural polymer is described and its possibility to use as a cross-linking agent for collagen. Methods for characterizing cross-linked collagen matrix are presented. In the experimental part the effect of addition of the chitosan and combination of chitosan and glutaraldehyde to the properties of collagen films were studied. It has been demonstrated that the selection of the cross-linker or combination of cross-linkers as well as technological conditions have significant influence on the properties of collagen films. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
35511
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-26 |
|