dc.contributor.advisor |
Hauerlandová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Fridrichová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:06:37Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:06:37Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/29449
|
|
dc.description.abstract |
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na antimikrobní účinky netradičních antimikro-biálních přísad v kosmetických prostředcích. Jako netradiční antimikrobní přísady byly studovány monoacylglyceroly, konkrétně MAG kyseliny kaprinové (MAGC10:0), MAG kyseliny undekanové (MAGC11:0) a MAG kyseliny laurové (MAGC12:0). Pro srovnání byly testovány také dvě běţně pouţívané syntetické konzervační látky, methylparaben a propyl-paraben. Ke stanovení účinnosti konzervace slouţil 28 denní zátěţový test, a jako doplňu-jící metoda také měření optické denzity. Indikátorové mikroorganizmy představovaly gramnegativní bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a grampozitivní bakte-rie Staphylococcus aureus subsp. aureus. Z monoacylglycerolů vykazovaly nejlepší antimikrobní účinky MAG kyseliny undekanové (MAGC11:0) a MAG kyseliny laurové (MAGC12:0). Parabeny měli obecně lepší antimikrobi-ální účinky neţ monoacylglyceroly. |
|
dc.format |
99 s. (143 500 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
monoacylglyceroly
|
cs |
dc.subject |
parabeny
|
cs |
dc.subject |
kosmetické přípravky
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální akti-vita
|
cs |
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
monoacylglycerols
|
en |
dc.subject |
parabens
|
en |
dc.subject |
cosmetic preparations
|
en |
dc.subject |
antimicrobial activity
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.title |
Monoacylglyceroly jako antimikrobiální přísady v kosmetických přípravcích |
|
dc.title.alternative |
Monoacylglycerols as Antimicrobial Ingredients in Cosmetic Products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2014-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on antimicrobial effects of untraditional antimicrobial in-gredients in cosmetic preparations. As untraditional antimicrobial ingredient monoacylgly-cerols were studied, particularly MAG of capric acid (MAGC10:0), MAG of undecane acid (MAGC11:0) and MAG of lauric acid (MAGC12:0). To make a comparison two commonly used synthetic preserving agents, methylparaben and propylparaben, were tested. Twenty-eight day challenge test to state the impact of preservation was made, and as a supplement method also the optical density measurement. Indicator microorganisms were represented by Gram-negative bacteria Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus subsp. aureus. The best antimicrobial effects of monoacylglycerols were analysed at MAG undecane acid (MAGC11:0) and at lauric acid (MAGC12:0). The antimicrobial effects of parabens were ge-nerally better than these of monoacylglycerol. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
35503
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-26 |
|