dc.contributor.advisor |
Hauerlandová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Frolková, Iva
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:06:36Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:06:36Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/29448
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na přípravu modelových pleťových vod obsahující konzer-vanty a hodnocení jejich antimikrobních vlastností za různých podmínek. Teoretická část se zabývá kosmetickými přípravky, jejich kontaminací a možným výskytem mikroorganizmů ve výrobcích. Rovněž je zaměřena na vlivy vnějšího prostředí na mikroorganizmy, konzervační látky a faktory ovlivňující jejich výběr a hygienická pravidla výrobního závo-du. V praktické části byly připraveny vzorky pleťových vod s různou koncentrací konzer-vantu methylparabenu a propylparabenu v pH 5, 7, 8. Mikrobiologické hodnocení bylo prováděno na základě 28 denního zátěžového testu na bakteriích Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa. Z výsledků vyplývá, že vyšší koncentrace konzervantu tj. 0,8% je účinnější než 0,4% koncentrace. Za nejlepší konzervant dle normy ČSN EN ISO 11930 by se dal považovat 0,8% methylparaben. |
|
dc.format |
82 s. (115 969) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kosmetické přípravky
|
cs |
dc.subject |
mikrobiologické hodnocení
|
cs |
dc.subject |
konzervační látky
|
cs |
dc.subject |
methylparaben
|
cs |
dc.subject |
propylparaben
|
cs |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
Pseudomonas aeruginosa
|
cs |
dc.subject |
cosmetics
|
en |
dc.subject |
microbiological evaluation
|
en |
dc.subject |
preservatives
|
en |
dc.subject |
methylparaben
|
en |
dc.subject |
propylparaben
|
en |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
Pseudomonas aeruginosa
|
en |
dc.title |
Faktory ovlivňující účinnost antimikrobiálních pří-sad v kosmetických přípravcích |
|
dc.title.alternative |
Factors Influencing the Activity of Antimicrobial Ingredients in Cosmetic Products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2014-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
The Diploma thesis is focusing on preparation of model lotion containing preservatives and on evaluation of their antimicrobic properties subject to different conditions. The theoreti-cal part occupies with cosmetics, their contamination and a possible presence of microor-ganism in product. The thesis also focuses on influences of external environment on microorganism, preservatives and some factors influencing their choice and hygienic ruler of a production faktory. In the practical part, there were prepared samples of some lotion with different concentration of preservatives methylparaben and propylparaben in pH 5, 7, 8. The microbiological evaluation was done on the basis of 28 day exercise test on bakteria Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa. Result shows that the higher concentration of preservative i.e. 0,8% is more effective than 0,4% of concentration. The best preservative according to the norm ČSN EN ISO 11930 is considered 0,8% me-thylparaben. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
35502
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-26 |
|