dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Maňák, Martin
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T21:04:01Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T21:04:01Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28995
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo popsat aspekty týkající se autenticity vína a co nejvíce přiblížit tuto problematiku. Základem pro možnosti autentifikace vín je jeho chemické složení a především prvkové složení dané jeho geografickým původem. K těmto účelům je možné využít celou řadu analytických metod, které jsou v práci popsány. Za účelem autentifikace vín na základě prvkového složení byla provedena analýza 6 vzorků červených a 6 vzorků bílých vín z šesti světových oblastí - České republiky, jižní Afriky, Chile, jihovýchodní Austrálie, Francie a Španělska. Celkem bylo v uvedených vzorcích stanoveno 37 prvků pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, které byly vyhodnoceny, graficky zpracovány a byly hledány souvislosti některých prvků s jejich geografickým původem. |
|
dc.format |
89 (106 537) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
autenticita vín
|
cs |
dc.subject |
geografický původ
|
cs |
dc.subject |
prvková analýza
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
wine authentication
|
en |
dc.subject |
geographic origin
|
en |
dc.subject |
elemental analysis
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Využití ICP-MS k autentifikaci vín |
|
dc.title.alternative |
The Use of ICP-MS Method for Authentication of Wines |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2014-05-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
The objective of this thesis was to describe aspects involved in wine authenticity and to expound this issue as much as possible. The basis for wine authentication is wine's chemical composition, and particularly its ele-ment composition determined by geographic origin. A wide range of analytical methods, which are described in this thesis, can be used for such purposes. For wine authentication on the grounds of element composition, an analysis of 6 samples of red wine and 6 samples of white wine from 6 wine regions has been carried out. These regions are Czech Republic, South Africa, Chile, Southeastern Australia, France and Spain. A number of 37 elements have been determined in the mentioned samples by inductively coupled plasma mass spectrometry. These have been evaluated, graphically processed and links between some elements and their geographic origin have been searched. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
34817
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|