dc.contributor.advisor |
Mlček, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Mucha, Ladislav
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T20:58:47Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T20:58:47Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28581
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá stanovením bioaktivních látek v čajích z Jižní Ameriky a čajů z jiných netradičních zdrojů, konkrétně byly zkoumány tyto bylinné čaje: Cesmína para-guayská, Wira Wira, Muňa Muňa, Lapacho, Catuaba, Vilcacora, Myrtovník citronový, Vousatka citronová, Ostropestřec mariánský. V teoretické části diplomové práce je uvede-no obecné chemické složení bylinných čajů a blíže jsou popsány zkoumané druhy vzorků, jejich botanická charakteristika, chemické složení, použití a zdravotní účinky. Dále je spe-cifikována antioxidační aktivita, polyfenolické látky a flavonoidy. V praktické části jsou vyhodnoceny údaje o antioxidační aktivitě, celkových polyfenolech a flavonoidech získané laboratorní analýzou. Tyto výsledky jsou zpracovány do přehledných grafů a tabulek a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře. |
|
dc.format |
93 s. (141 429) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bylinné čaje
|
cs |
dc.subject |
zdravotní účinky
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
herbal teas
|
en |
dc.subject |
health effects
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.title |
Bioaktivní látky čajů z Jižní Ameriky a čajů z jiných netradičních zdrojů |
|
dc.title.alternative |
Bioactive Substances of Tea from South America and Tea from Diverse Nontraditional Sources |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Sumczynski, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2014-05-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
Master's thesis deals with the determination of bioactive substance in teas in South Ameri-ca and teas produced from non-traditional sources, especially were studied these herbal teas: Yerba mate, Wira Wira, Muna Muna, Lapacho, Catuaba, Vilcacora, Myrtle lemon, Lemon grass, Milk thistle. In the theoretical part of the thesis is indicated a chemical composition of herbal tea and closer are described types of samples, their botanical charac-teristics, chemical composition, use and health effects. Furthermore, is specified antioxi-dant activity, Polyphenolic compounds and flavonoids. In the practical part are evaluated data of the antioxidant activity, total Polyphenols and flavonoids obtained by laboratory analysis. The-se results are processed in clear charts and graphs and compared with the results given in the literature. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
34247
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2014-04-28 |
|