dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Foltýnová, Zdeňka
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T20:56:13Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T20:56:13Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28150
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou bakterií izolovaných z moravských vín. V teoretické části je stručně představena technologie výroby vína a popsány mikroorganizmy, které se uplatňují v rámci technologie výroby, nebo které mohou mít neblahý vliv na výsledný produkt. Dále jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich roz-dělení, vznik, výskyt a význam pro lidský organizmus. V praktické části byl proveden skríning 145 kmenů bakterií vyizolovaných z vín z pěti odrůd (Frankovka, Ariana, Cerason, Mi-5-70 a Cabernet Sauvignon) na jejich dekarboxylázovou aktivitu. Na základě získaných výsledků byl založen experiment s kmenem vykazujícím nejvyšší dekarboxylázovou aktivitu a byla sledována produkce biogenních aminů v závislosti na zvolených faktorech (pH, teplota, přídavek cukru). |
|
dc.format |
77 s. (116 439) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
víno
|
cs |
dc.subject |
kvasinky
|
cs |
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
plísně
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
wine
|
en |
dc.subject |
yeast cells
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.subject |
moulds
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita bakterií izolovaných z moravských vín |
|
dc.title.alternative |
Decarboxylase Activity of Bacteria Isolated from Moravian Wines |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lorencová, Eva |
|
dc.date.accepted |
2014-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
Diploma thesis deals with decarboxylase activity of bacteria isolated from Moravian wines. In the theoretical part, winemaking technology is briefly described as well as microorga-nisms involved in vinemaking or which can have adverse influence on the final product. Then, biogenic amines are characterized, and their classification, formation, occurrence and importance for human organism are stated. In the practical part, screening of decarboxylase activity of 145 bacterial strains isolated from five wine varieties (Frankovka, Ariana, Cerason, Mi-5-70 and Cabernet Sauvignon) was carried out. On the basis of the results obtained, experiment with a strain proving the highest decarboxylase activity was set up and biogenic amines production depending on chosen factors (pH, temperature, addition of sugar) was monitored. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
33631
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|