dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Bělunková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T20:56:07Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T20:56:07Z |
|
dc.date.issued |
2014-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28135
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části práce jsou charakterizovány vybrané druhy koření - anýz, fenykl, hřebíček, kmín, majoránka, muškátový ořech a květ, nové koření a skořice. Dále jsou popsány antioxidanty, volné radikály, metody stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů. V praktické části jsou uvedeny výsledky stanovení sušiny, antioxidační aktivity koření metodou DPPH, hodnot IC50 a výsledky spektrometrického stanovení obsahu celkových polyfenolů vybraných druhů koření. |
|
dc.format |
96 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
koření
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
IC50
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
spices
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
IC50
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.title |
Hodnocení antioxidační aktivity vybraných druhů koření |
|
dc.title.alternative |
Determination of Antioxidant Activity of Selected Spices |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Sumczynski, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2014-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part of the thesis the selected spices, aniseed, fennel, cloves, cumin, marjoram, nutmeg and flower, allspice and cinnamon, are characterized. Further, antioxidants, free radicals, methods for the antioxidant activity and total polyphenol content determination are described. In the practical part the results of the evaluation of dry matter content, antioxidant activity of spices by DPPH method, IC50 values and total polyphenols content by spectrometric method in selected spices are presented. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
33583
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|