Využití bakterií rodu Lactobacillus v genetickém inženýrství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití bakterií rodu Lactobacillus v genetickém inženýrství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Starostková, Pavlína
dc.date.accessioned 2013-10-13T20:08:25Z
dc.date.available 2013-10-13T20:08:25Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/25215
dc.description.abstract Bakterie rodu Lactobacillus jsou již dlouhou dobu využívány v průmyslové výrobě potra-vin a jsou známy svými příznivými účinky na zdraví lidí a zvířat. Laktobacily jsou všeo-becně považovány za bezpečné mikroorganismy (GRAS ? Generally Recognized As Safe), které jsou schopny přežít a kolonizovat střevní trakt. Vzhledem k potřebám průmyslu a možnostem bakterií rodu Lactobacillus vzrostl během několika let zájem o jejich genetické modifikace. Pokrok v genových technologiích umož-nil měnit jejich vlastnosti zavedením nových genů nebo změnou jejich metabolické funkce. To je možné díky objevům založeným na manipulaci s DNA, možností změny genetické vybavenosti organismu nebo uspořádáním jeho genomu. K těmto účelům jsou využívány základní metody genetického inženýrství - hybridizace a elektroforéza nukleových kyselin, štěpení a klonování DNA a polymerázová řetězová reakce (PCR). Geneticky modifikované bakterie rodu Lactobacillus jsou využívány v mnoha oborech. V potravinářském průmyslu mohou být nápomocné při získávání rekombinantních enzymů, ve zdravotnictví pokračují výzkumy zaměřené na využití laktobacilů pro výrobu orálních očkovacích látek, které by v budoucnu mohly nahradit stávající očkovací vakcíny podávané injekční formou. cs
dc.format 50 s. (78 081 znaků) cs
dc.format.extent 2978343 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Lactobacillus cs
dc.subject genetické inženýrství cs
dc.subject geneticky modifikované bakterie cs
dc.subject Lactobacillus en
dc.subject genetic engineering en
dc.subject genetically modified bacteria en
dc.title Využití bakterií rodu Lactobacillus v genetickém inženýrství cs
dc.title.alternative Application of Lactobacillus in Genetic Engineering en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2013-06-18
dc.description.abstract-translated The bacteria of the Lactobacillus genus have been used in industrial food production for a long time and is known for its beneficial effects on human and animal health. Lactobacilli are generally considered to be safe microorganisms (GRAS ? Generally Recognized As Safe), which are able to survive and colonize the intestinal tract. In relation to the indus-try's needs and Lactobacillus capabilities the considerable interest in their genetic modifi-cation has increased significantly over the years. The progress in gene technology has enabled to change their modifications by introducing new genes or by changing their metabolic functions. This is possible thanks to the discov-eries based on the DNA manipulation, the possibilities of the organism genetic quality changes or its genome arrangement. For these purposes there are used the following basic methods of genetic engineering - hybridization and nucleic acid electrophoresis, DNA cleavage and cloning and PCR polymerase chain reaction. Gene-modified bacteria of the Lactobacillus genus are subsequently used in many branches. In the food industry it may be helpful in recombinant enzymes obtaining. In the healthcare, there have been continuing researches focusing on the Lactobacillus utilization for the oral vaccines production, which in the future could become a substitution for exist-ing vaccines applied by injectable form. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin-specializace Technologie mléka a mléčných výrobků cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30687
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
starostková_2013_bp.pdf 2.840Mb PDF View/Open
starostková_2013_vp.doc 92.5Kb Microsoft Word View/Open
starostková_2013_op.doc 91Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account