dc.contributor.advisor |
Navrátilová, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Hromadová, Romana
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T18:06:17Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T18:06:17Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/25185
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá využitím biopolymerů pro výrobu fólií, které pak nacházejí uplatnění v balení potravin. Využití biopolymerů právě v tomto odvětví je žádoucí a v bu-doucnu se bude využívat ve stále větší míře. V práci jsou uvedeny nejdůležitější z biopo-lymerů vhodných pro tyto účely, tedy kyselina polymléčná, polyhydroxyalkanoát, biopoly-etylen, biopolymery na bázi škrobu a celulóza. Navíc jsou uvedeny ještě další slibné biopo-lymery jako kyselina polyglykolová a chitosan. V práci jsou také zmíněny některé nové trendy v obalovém průmyslu jako tzv. chytré obaly či RFID štítky. Rovněž jsou uvedeny hlavní legislativní požadavky na potravinové obaly. V neposlední řadě práce obsahuje popis technologií, které se využívají pro výrobu fólií. |
cs |
dc.format |
44 |
cs |
dc.format.extent |
1207231 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biopolymery
|
cs |
dc.subject |
fólie
|
cs |
dc.subject |
obaly na potraviny
|
cs |
dc.subject |
biopolymers
|
en |
dc.subject |
films
|
en |
dc.subject |
food packaging
|
en |
dc.title |
Biopolymerní fólie pro balení potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Biopolymer Films for Food Packaging |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Plachý, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2013-06-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor thesis is focused on the utilization of biopolymer films for food packaging. The usage of biopolymers in such field is desired and will be applied more in the future. In the work the most important biopolymers suitable pro this propose are mentioned, i.e. polylac-tic acid, polyhydroxyalcanoate, biopolyethylene, starch based biopolymers and cellulose. Moreover, further promising biopolymers as polyglyglycolic acid and chitosan are intro-duced as well. Some new trends in food packaging are discussed, e.g. smart packaging or RFID. Also the main legislative demands on food packaging are mentioned. Finally the work contains the description of technologies used for film processing. |
en |
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/141
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
31404
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-31 |
|