dc.contributor.advisor |
Petřek, Josef
|
|
dc.contributor.author |
Endlicherová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T05:01:03Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T05:01:03Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24943
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce ,,Zdravý životní styl podmínka nezbytná pro udržení přiměřené hmotnosti'' se zabývá problematikou nadváhy a obezity. Ukazuje, že současný způsob života - životní styl, vyspělých společností má bezprostřední vztah k vzniku řady onemocnění, které jsou běžně označovány pojmy civilizační nemoci nebo chronická neinfekční onemocnění. Obezita a nadváha jsou typickými reprezentanty těchto onemocnění. Předkládaná práce popisuje klinické příznaky obezity a nadváhy, zabývá se příčinami vzniku těchto onemocnění a zmiňuje se také o zdravotních a ekonomických dopadech nadměrné hmotnosti na lidskou populaci. Pozornost je věnována také primární prevenci nadváhy a obezity. Závěrečné části práce se zabývají problematikou zdravé výživy a podrobněji charakterizují základní prvky zdravého životního stylu (dostatečná pohybová aktivita, nekouření, limitovaná konzumace alkoholu, zvládání stresu, mentální hygiena a dostatečný spánek), jejichž dodržování v každodenním životě významně přispívá k udržení přiměřené hmotnosti populace. |
cs |
dc.format |
42 s. (48 555) |
cs |
dc.format.extent |
2436100 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Civilizační nemoci
|
cs |
dc.subject |
obezita a nadváha
|
cs |
dc.subject |
primární prevence
|
cs |
dc.subject |
zdravý životní styl
|
cs |
dc.subject |
Diseases of civilization
|
en |
dc.subject |
obesity and overweight
|
en |
dc.subject |
primary prevention
|
en |
dc.subject |
healthy lifestyle
|
en |
dc.title |
Zdravý životní styl podmínka nezbytná pro udržení přiměřené hmotnosti |
cs |
dc.title.alternative |
Healthy Lifestyle a Necessary Condition to Preserve Adequate Weight |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Zavadilová, Vladislava |
|
dc.date.accepted |
2013-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor's thesis ,,Healthy lifestyle a necessary condition to preserve adequate weight'' is engaged in the problem of overweight and obesity. The thesis shows that the present lifestyle of a developed societies correlates directly to the occurrence of a number of diseases, which are commonly specified as diseases of civilization or chronic noninfectious diseases. Obesity and overweight are the typical representatives of these diseases. The presented work describes the clinical symptoms of obesity and overweight, deals with the main causes of these diseases and also refers to the health and economic impacts of the overweight on the human population. Attention is also paid to a primary prevention of overweight and obesity. The final parts of the thesis deal with the problem of a healthy nutrition and describe in detail basic elements of the healthy lifestyle (sufficient physical activity, non-smoking, limited alcohol consumption, stress management, mental hygiene and sufficient sleep), whose observance in everyday life helps to maintain an adequate weight of the population. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/145
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30087
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|