Zdravý životní styl podmínka nezbytná pro udržení přiměřené hmotnosti

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zdravý životní styl podmínka nezbytná pro udržení přiměřené hmotnosti

Show simple item record

dc.contributor.advisor Petřek, Josef
dc.contributor.author Endlicherová, Markéta
dc.date.accessioned 2013-10-13T05:01:03Z
dc.date.available 2013-10-13T05:01:03Z
dc.date.issued 2013-02-18
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24943
dc.description.abstract Bakalářská práce ,,Zdravý životní styl podmínka nezbytná pro udržení přiměřené hmotnosti'' se zabývá problematikou nadváhy a obezity. Ukazuje, že současný způsob života - životní styl, vyspělých společností má bezprostřední vztah k vzniku řady onemocnění, které jsou běžně označovány pojmy civilizační nemoci nebo chronická neinfekční onemocnění. Obezita a nadváha jsou typickými reprezentanty těchto onemocnění. Předkládaná práce popisuje klinické příznaky obezity a nadváhy, zabývá se příčinami vzniku těchto onemocnění a zmiňuje se také o zdravotních a ekonomických dopadech nadměrné hmotnosti na lidskou populaci. Pozornost je věnována také primární prevenci nadváhy a obezity. Závěrečné části práce se zabývají problematikou zdravé výživy a podrobněji charakterizují základní prvky zdravého životního stylu (dostatečná pohybová aktivita, nekouření, limitovaná konzumace alkoholu, zvládání stresu, mentální hygiena a dostatečný spánek), jejichž dodržování v každodenním životě významně přispívá k udržení přiměřené hmotnosti populace. cs
dc.format 42 s. (48 555) cs
dc.format.extent 2436100 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Civilizační nemoci cs
dc.subject obezita a nadváha cs
dc.subject primární prevence cs
dc.subject zdravý životní styl cs
dc.subject Diseases of civilization en
dc.subject obesity and overweight en
dc.subject primary prevention en
dc.subject healthy lifestyle en
dc.title Zdravý životní styl podmínka nezbytná pro udržení přiměřené hmotnosti cs
dc.title.alternative Healthy Lifestyle a Necessary Condition to Preserve Adequate Weight en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Zavadilová, Vladislava
dc.date.accepted 2013-06-06
dc.description.abstract-translated The bachelor's thesis ,,Healthy lifestyle a necessary condition to preserve adequate weight'' is engaged in the problem of overweight and obesity. The thesis shows that the present lifestyle of a developed societies correlates directly to the occurrence of a number of diseases, which are commonly specified as diseases of civilization or chronic noninfectious diseases. Obesity and overweight are the typical representatives of these diseases. The presented work describes the clinical symptoms of obesity and overweight, deals with the main causes of these diseases and also refers to the health and economic impacts of the overweight on the human population. Attention is also paid to a primary prevention of overweight and obesity. The final parts of the thesis deal with the problem of a healthy nutrition and describe in detail basic elements of the healthy lifestyle (sufficient physical activity, non-smoking, limited alcohol consumption, stress management, mental hygiene and sufficient sleep), whose observance in everyday life helps to maintain an adequate weight of the population. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/145 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30087
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-24


Files in this item

Files Size Format View
endlicherová_2013_bp.pdf 2.323Mb PDF View/Open
endlicherová_2013_vp.zip 68.38Kb Unknown View/Open
endlicherová_2013_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account