Obsah biogenních aminů v přírodním sýru s přídavkem dekarboxyláza pozitivního kmene Lactoccous lactis subsp. cremoris

DSpace Repository

Language: English čeština 

Obsah biogenních aminů v přírodním sýru s přídavkem dekarboxyláza pozitivního kmene Lactoccous lactis subsp. cremoris

Show simple item record

dc.contributor.advisor Flasarová, Radka
dc.contributor.author Menšíková, Anna
dc.date.accessioned 2013-10-13T04:22:11Z
dc.date.available 2013-10-13T04:22:11Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24917
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce bylo sledování přítomné mikroflóry a její vliv v průběhu zrání na zastoupení vybraných biogenních aminů (tryptamin, phenylethylamin, putrescin, cada-verin, histamin, tyramin, spermidin a spermin) u laboratorně vyrobených sýrů z komerční smetanové kultury (A výroba u sýrů za přídavku dekarboxyláza pozitivního kmene Lacto-coccus lactis subsp. cremoris (B výroba). Sýry byly skladovány po dobu 2 měsíců při tep-lotě 10 ? 2 °C. U všech sýrů byla provedena základní chemická analýza, mikrobiologický rozbor a chromatografické stanovení obsahu biogenních aminů pomocí vysoce účinné ka-palinové chromatografie. Vyšší celkové koncentrace biogenních aminů byly detekovány zejména u sýrů s přídavkem dekarboxyláza pozitivního kmene (B výroby), kde celkové koncentrace na konci doby zrá-ní překročily hodnotu i 800 mg.kg-1, přičemž vyšší hodnoty byly detekovány u vzorků s obsahem NaCl do 2 %. Nejvíce detekovaným biogenním aminem byl tyramin. Naopak biogenní aminy spermin a spermidin nebyly detekovány vůbec. cs
dc.format 60 s. cs
dc.format.extent 1836540 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject sýry holandského typu cs
dc.subject mikroorganismy s pozitivní dekarboxylázovou aktivitou cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject Dutch-type cheese en
dc.subject microorganisms with positive decarboxylase activity en
dc.title Obsah biogenních aminů v přírodním sýru s přídavkem dekarboxyláza pozitivního kmene Lactoccous lactis subsp. cremoris cs
dc.title.alternative The Biogenic Amines Content in Cheese with Addition of Decarboxylase Positive Strain Lactoccous lactis subsp. cremoris en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2013-06-13
dc.description.abstract-translated The aim of the bachelor thesis was determination of microorganisms during ripening and their influence on selected biogenic amine formation (tryptamine, phenylethyl-amines, putrescine, cadaverine, histamine, spermidine and spermine) in laboratory produced chee-ses from commercial culture (samples A) and cheeses with addition of positive decarboxy-lace activity microorganism Lactococcus lactis subsp. cremoris (samples B). Cheeses were stored during 2-month ripening at 10 ? 2 °C. All samples were subjected to basic chemical analysis, microbiological analysis and biogenic amine determination using high perfor-mance liquid chromatography. Higher total biogenic amine amounts were detected especially in cheeses with positive decarboxylation activity microorganism addition (samples B), the total biogenic amine concentrations reached the amounts 800 mg.kg-1. These values were presented especially in samples with NaCl content to 2 %. The most observed biogenic amine was tyramine. Spermidine and spermine weren't detected in any samples during cheese ripening. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30613
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
menšíková_2013_bp.pdf 1.751Mb PDF View/Open
menšíková_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
menšíková_2013_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account