dc.contributor.advisor |
Vícha, Robert
|
|
dc.contributor.author |
Matelová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-13T01:04:18Z |
|
dc.date.available |
2013-10-13T01:04:18Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-08 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24821
|
|
dc.description.abstract |
14-(1-Adamantyl)-7,8-dihydronafto[1,2-a]akridin je látka, která může díky velkým sterickým nárokům adamantanového skeletu a spirálovitému uspořádání aromatických kruhů vykazovat atropoisomerii s velmi vysokou energetickou bariérou racemizace. Tato vlastnost využitelná pro přípravu molekulárních spínačů spolu s potenciálními biologickými vlastnostmi, nás vedla k pokusu o přípravu této látky. Nejprve bylo třeba připravit dvě hlavní komponenty 1,2-dihydrofenantren-3(4H)-on a 1-(1-adamantyl)-1-(2-aminofenyl)methanon, které následně vzájemnou reakcí poskytnou žádaný produkt. Zatímco příprava druhé uvedené komponenty byla lehce zvládnuta, při přípravě zmíněného fenanthrenonu se vyskytly neočekávané obtíže. Po neúspěšném experimentálním prozkoumání řady postupů se zatím jako nejschůdnější jeví varianta využívající jako jednu z reakčních komponent diazomethan. V současné době pracujeme na optimalizaci tohoto reakčního stupně syntézy titulní látky. Pozornost byla rovněž věnována přípravě 1-adamantyl-bisimidazoliovým solím s 9,10-disubstituovaným antracenovým můstkem a studiu supramolekulárního chování vůči cucurbit[7]urilu v plynné fázi. |
cs |
dc.format |
86 s. (16 787 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
1648167 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
atropoizomerie
|
cs |
dc.subject |
adamantan
|
cs |
dc.subject |
molekulární spínače
|
cs |
dc.subject |
atropoisomerism
|
en |
dc.subject |
adamantane
|
en |
dc.subject |
molecular switches
|
en |
dc.title |
Syntéza a studium vlastností funkčních komponent supramolekulárních systémů na bázi adamantanu |
cs |
dc.title.alternative |
Synthesis and Study of Properties of Functional Components for Molecular Systems Based on Adamantane |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Čmelík, Richard |
|
dc.date.accepted |
2013-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
14-(1-Adamantyl)-7,8-dihydronaphto[1,2-a]acridine is substance, which can display atropoisomerism with great energetic barrier of racemization due to high steric hindrance between adamantane cage and helically distorted aromatic skeleton. These property which may be useful for preparation of molecular switches togehther with its potential biological activity, was the main reason for its preparation. At first, we had to prepare two key components 1,2-dihydrophenanthren-3(4H)-one and 1-(1-adamantyl)-1-(2-aminophenyl)methanone, which were hoped to be used for the creation of desired product. Whereas the preparation of the latter component was done without difficulties, during the synthesis of former component an abrupt troubles appeared. After unsatisfactory experimental exploration of many various synthetic approaches, we partially succeeded employing the hazardous diazomethan. Recently, we optimize this procedure. Last but not least, the attention was focused on the synthesis of 1-adamantylbisimidazolium salts with 9,10-disubstituted anthracene centerpiece. The gas-phase behavior of prepared bisimidazolium salts and their complexes with cucurbit[7]uril were also studied by means of ESI-MS. |
en |
dc.description.department |
Ústav chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/199
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie potravin a bioaktivních látek |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30436
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-14 |
|