dc.contributor.advisor |
Lorencová, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Hůďová, Anna
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-12T19:51:49Z |
|
dc.date.available |
2013-10-12T19:51:49Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24716
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se týká problematiky výskytu biogenních aminů v mlékárenském provozu, což jsou látky přirozeně se vyskytující v buněčných strukturách rostlin nebo mohou vznikat při skladování a výrobě potravin jako produkt metabolizmu mikroorganizmů. Teoretická část se zabývá chemickým složením a mikrobiologií mléka z hlediska produkce biogenních aminů. Část práce je vymezena pro základní informace o biogenních aminech o jejich vzniku, toxicitě a biologickém účinku. V experimentální části byla na základě výsledků chromatografického stanovení posouzena dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů vyskytujících se v sýrech zrajících v solném nálevu, v samotném solném nálevu a mikroorganizmů izolovaných ze stěrů z výrobních prostor mlékárenského závodu. |
cs |
dc.format |
58 s. |
cs |
dc.format.extent |
2687524 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
mlékárenský provoz
|
cs |
dc.subject |
chromatografické stanovení
|
cs |
dc.subject |
dekarboxylázová aktivita
|
cs |
dc.subject |
sýry zrající v solném nálevu
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
dairy
|
en |
dc.subject |
decarboxylase aktivity
|
en |
dc.subject |
chromatography
|
en |
dc.subject |
white cheese
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů izolovaných v mlékárenských provozech |
cs |
dc.title.alternative |
Dekarboxylaze Activity of Microorganisms Isolated from Dairy |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2013-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the biogenic amines in dairy industry. Biogenic amines are substances naturally occurring in plant cell or may occur in food production and storage, as a product of the microbial metabolism. A theoretical part is concerned with chemical composition and microbiology of milk in terms of formation of biogenic amines. Part of this work is defined for basic information about biogenic amines on their formation, toxicity and biological effects. In the experimental part was by chromatography determined decarboxylase activity of microorganisms occurring in white cheeses, in the brine and microorganisms obtained from dairy. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19584
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30608
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-15 |
|