Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů izolovaných v mlékárenských provozech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů izolovaných v mlékárenských provozech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lorencová, Eva
dc.contributor.author Hůďová, Anna
dc.date.accessioned 2013-10-12T19:51:49Z
dc.date.available 2013-10-12T19:51:49Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24716
dc.description.abstract Tato práce se týká problematiky výskytu biogenních aminů v mlékárenském provozu, což jsou látky přirozeně se vyskytující v buněčných strukturách rostlin nebo mohou vznikat při skladování a výrobě potravin jako produkt metabolizmu mikroorganizmů. Teoretická část se zabývá chemickým složením a mikrobiologií mléka z hlediska produkce biogenních aminů. Část práce je vymezena pro základní informace o biogenních aminech o jejich vzniku, toxicitě a biologickém účinku. V experimentální části byla na základě výsledků chromatografického stanovení posouzena dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů vyskytujících se v sýrech zrajících v solném nálevu, v samotném solném nálevu a mikroorganizmů izolovaných ze stěrů z výrobních prostor mlékárenského závodu. cs
dc.format 58 s. cs
dc.format.extent 2687524 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject mlékárenský provoz cs
dc.subject chromatografické stanovení cs
dc.subject dekarboxylázová aktivita cs
dc.subject sýry zrající v solném nálevu cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject dairy en
dc.subject decarboxylase aktivity en
dc.subject chromatography en
dc.subject white cheese en
dc.title Dekarboxylázová aktivita mikroorganizmů izolovaných v mlékárenských provozech cs
dc.title.alternative Dekarboxylaze Activity of Microorganisms Isolated from Dairy en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2013-06-13
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the biogenic amines in dairy industry. Biogenic amines are substances naturally occurring in plant cell or may occur in food production and storage, as a product of the microbial metabolism. A theoretical part is concerned with chemical composition and microbiology of milk in terms of formation of biogenic amines. Part of this work is defined for basic information about biogenic amines on their formation, toxicity and biological effects. In the experimental part was by chromatography determined decarboxylase activity of microorganisms occurring in white cheeses, in the brine and microorganisms obtained from dairy. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19584 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30608
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
hůďová_2013_bp.pdf 2.563Mb PDF View/Open
hůďová_2013_vp.zip 73.51Kb Unknown View/Open
hůďová_2013_op.doc 94Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account