dc.contributor.advisor |
Pachlová, Vendula
|
|
dc.contributor.author |
Weiglová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-12T19:16:53Z |
|
dc.date.available |
2013-10-12T19:16:53Z |
|
dc.date.issued |
2013-01-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24687
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na charakterizaci bakterií mléčného kvašení, které jsou v mlékárenském průmyslu používané v podobě čistých mlékařských kultur. Praktická část porovnává kysací a proteolytickou aktivitu vybraných komerčních mezofilních zákysových kultur.Proteolytická aktivita zákysových kultur byla sledována metodou SDS-PAGE a byla pozorována změna proteinového profilu jak u zákysů tak také v případě vzorků přírodních sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou v průběhu jejich doby zrání (celkem po dobu 3 měsíců).Proteinový profil jednotlivých kultur byl srovnán pomocí shlukové analýzy. Dále byla pozorována produkce volných aminokyselin jako markerů zrání a zároveň prekurzorů pro tvorbu biogenních aminů, jejichž obsahy byly také detekovány (opět v případě zákysů i vzorků sýrů). |
cs |
dc.format |
96, 13 s. (149 848 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
10321390 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
čisté mlékařské kultury
|
cs |
dc.subject |
kysací křivka
|
cs |
dc.subject |
proteolytická aktivita
|
cs |
dc.subject |
Urea-PAGE
|
cs |
dc.subject |
SDS-PAGE
|
cs |
dc.subject |
volné aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
lactic acid bacteria
|
en |
dc.subject |
dairy culture
|
en |
dc.subject |
fermented curve
|
en |
dc.subject |
proteolytic activity
|
en |
dc.subject |
Urea-PAGE
|
en |
dc.subject |
SDS-PAGE
|
en |
dc.subject |
free aminoacids
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.title |
Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur |
cs |
dc.title.alternative |
Proteolytic Activity of Selected Starter Cultures |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2013-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on the characterization of the lactic acid bacteria which are used in the dairy industry in the form of pure milk cultures. The practical part compares fermented and proteolytic activity of selected commercial fermented mesophilic cultures.The proteolytic activity of fermentated cultures was monitored by SDS-PAGE method and observed change of protein?s profile as a starter and in the case of samples with lowheating natural cheese curd during the ripening period (total of 3 months). The protein profile of each cultures was compared by cluster analysis. Further was observed production of free amino acids as markers of ripening and also precursors for creating Biogenic amines whose contents were also detected (again in the case of the starters and cheese samples). |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30821
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-02 |
|