Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur

DSpace Repository

Language: English čeština 

Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Weiglová, Veronika
dc.date.accessioned 2013-10-12T19:16:53Z
dc.date.available 2013-10-12T19:16:53Z
dc.date.issued 2013-01-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24687
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na charakterizaci bakterií mléčného kvašení, které jsou v mlékárenském průmyslu používané v podobě čistých mlékařských kultur. Praktická část porovnává kysací a proteolytickou aktivitu vybraných komerčních mezofilních zákysových kultur.Proteolytická aktivita zákysových kultur byla sledována metodou SDS-PAGE a byla pozorována změna proteinového profilu jak u zákysů tak také v případě vzorků přírodních sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou v průběhu jejich doby zrání (celkem po dobu 3 měsíců).Proteinový profil jednotlivých kultur byl srovnán pomocí shlukové analýzy. Dále byla pozorována produkce volných aminokyselin jako markerů zrání a zároveň prekurzorů pro tvorbu biogenních aminů, jejichž obsahy byly také detekovány (opět v případě zákysů i vzorků sýrů). cs
dc.format 96, 13 s. (149 848 znaků) cs
dc.format.extent 10321390 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject čisté mlékařské kultury cs
dc.subject kysací křivka cs
dc.subject proteolytická aktivita cs
dc.subject Urea-PAGE cs
dc.subject SDS-PAGE cs
dc.subject volné aminokyseliny cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject dairy culture en
dc.subject fermented curve en
dc.subject proteolytic activity en
dc.subject Urea-PAGE en
dc.subject SDS-PAGE en
dc.subject free aminoacids en
dc.subject biogenic amines en
dc.title Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur cs
dc.title.alternative Proteolytic Activity of Selected Starter Cultures en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2013-06-12
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on the characterization of the lactic acid bacteria which are used in the dairy industry in the form of pure milk cultures. The practical part compares fermented and proteolytic activity of selected commercial fermented mesophilic cultures.The proteolytic activity of fermentated cultures was monitored by SDS-PAGE method and observed change of protein?s profile as a starter and in the case of samples with lowheating natural cheese curd during the ripening period (total of 3 months). The protein profile of each cultures was compared by cluster analysis. Further was observed production of free amino acids as markers of ripening and also precursors for creating Biogenic amines whose contents were also detected (again in the case of the starters and cheese samples). en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30821
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-02


Files in this item

Files Size Format View
weiglová_2013_dp.pdf 9.843Mb PDF View/Open
weiglová_2013_vp.pdf 127.2Kb PDF View/Open
weiglová_2013_op.pdf 178.2Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account