dc.contributor.advisor |
Hauerlandová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Suchá, Pavlína
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-12T00:32:01Z |
|
dc.date.available |
2013-10-12T00:32:01Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24590
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na esenciální oleje, jejich antibakteriální účinky a možnosti využití. Teoretická část pojednává o chemickém složení esenciálních olejů, o metodách jejich získávání a o vlastnostech, které jsou pro jednotlivé oleje typické. Dále jsou charakterizovány mikroemulze, možnosti přípravy a metody jejich stanovení. Esenciální oleje jsou zkoumány pro široké možnosti jejich využití v potravinářství, farmacii a kosmetice. Praktická část je věnována studiu antibakteriálních účinků esenciálních olejů za pomoci difúzní diskové metody. Dále je zaměřena na přípravu mikroemulzí a měření antibakteriální aktivity olejů v mikroemulzi za pomoci difúzní a diluční metody. Esenciální oleje i mikroemulze z nich vytvořené byly testovány na grampozitivních a gramnegativních bakteriích a byl sledován jejich vliv na růst a množení těchto mikroorganizmů. |
cs |
dc.format |
88 s. |
cs |
dc.format.extent |
1299627 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
esenciální olej
|
cs |
dc.subject |
mikroemulze
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmus
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální aktivita
|
cs |
dc.subject |
essential oil
|
en |
dc.subject |
microemulsion
|
en |
dc.subject |
microorganism
|
en |
dc.subject |
antibacterial activity
|
en |
dc.title |
Účinky esenciálních olejů na růst vybraných bakterií |
cs |
dc.title.alternative |
The Effect of Essential Oils on the Growth of Selected Bacteria |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2013-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on essential oils, their antibacterial activity and their possible applications. The theoretical part deals with the chemical composition of essential oils, production methods and properties that are typical of each oil. The following part is devoted to microemulsions, their characteristics, determination and preparation. Essential oils are investigated for a wide range of applications in food, pharmaceutical and cosmetics. The practical part of the thesis deals with the evaluation of antibacterial effect of essential oils by disc diffusion method. Subsequently microemulsions with essential oils were prepared and determination of their antibacterial activity was carried out using diffusion and dilution methods. Essential oils and microemulsions were tested for their effect on the growth and reproduction of Gram-positive and Gram-negative bacteria. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30957
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|