Účinky esenciálních olejů na růst vybraných bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Účinky esenciálních olejů na růst vybraných bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hauerlandová, Iva
dc.contributor.author Suchá, Pavlína
dc.date.accessioned 2013-10-12T00:32:01Z
dc.date.available 2013-10-12T00:32:01Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24590
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na esenciální oleje, jejich antibakteriální účinky a možnosti využití. Teoretická část pojednává o chemickém složení esenciálních olejů, o metodách jejich získávání a o vlastnostech, které jsou pro jednotlivé oleje typické. Dále jsou charakterizovány mikroemulze, možnosti přípravy a metody jejich stanovení. Esenciální oleje jsou zkoumány pro široké možnosti jejich využití v potravinářství, farmacii a kosmetice. Praktická část je věnována studiu antibakteriálních účinků esenciálních olejů za pomoci difúzní diskové metody. Dále je zaměřena na přípravu mikroemulzí a měření antibakteriální aktivity olejů v mikroemulzi za pomoci difúzní a diluční metody. Esenciální oleje i mikroemulze z nich vytvořené byly testovány na grampozitivních a gramnegativních bakteriích a byl sledován jejich vliv na růst a množení těchto mikroorganizmů. cs
dc.format 88 s. cs
dc.format.extent 1299627 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject mikroemulze cs
dc.subject mikroorganizmus cs
dc.subject antibakteriální aktivita cs
dc.subject essential oil en
dc.subject microemulsion en
dc.subject microorganism en
dc.subject antibacterial activity en
dc.title Účinky esenciálních olejů na růst vybraných bakterií cs
dc.title.alternative The Effect of Essential Oils on the Growth of Selected Bacteria en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2013-06-03
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on essential oils, their antibacterial activity and their possible applications. The theoretical part deals with the chemical composition of essential oils, production methods and properties that are typical of each oil. The following part is devoted to microemulsions, their characteristics, determination and preparation. Essential oils are investigated for a wide range of applications in food, pharmaceutical and cosmetics. The practical part of the thesis deals with the evaluation of antibacterial effect of essential oils by disc diffusion method. Subsequently microemulsions with essential oils were prepared and determination of their antibacterial activity was carried out using diffusion and dilution methods. Essential oils and microemulsions were tested for their effect on the growth and reproduction of Gram-positive and Gram-negative bacteria. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/205 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30957
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-24


Files in this item

Files Size Format View
suchá_2013_dp.pdf 1.239Mb PDF View/Open
suchá_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
suchá_2013_op.doc 100.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account