Optimalizace přídavku derivátu celulózy v závislosti na stabilitě emulzí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace přídavku derivátu celulózy v závislosti na stabilitě emulzí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vltavská, Pavlína
dc.contributor.author Vaňharová, Lenka
dc.date.accessioned 2013-10-11T20:24:17Z
dc.date.available 2013-10-11T20:24:17Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24479
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na přípravu emulzí systémem dvou emulgátorů, za použití homogenizačního zařízení Ultra-Turrax. U emulzí byly měněny poměry mezi olejovou a vodnou fází, dále hodnot HLB systému i celkové množství emulgátorů. Do všech připravovaných emulzí byl přidáván 1% vodný roztoku methylcelulózy za účelem zvýšení viskozity systému, a tudíž zvýšení stability emulzí. Dále bylo prováděno mikroskopické pozorování, vizuální pozorování a měření velikosti částic. Jako nejstabilnější lze označit emulze skladované při teplotě 25 a 37 °C s HLB = 10. Nejdéle stabilní byla emulze o/v = 3/97 s HLB = 10,5 a 3 % emulgátorů skladovaná při 25 °C, která zůstala stabilní po celých 60 dnů. cs
dc.format 80 s. cs
dc.format.extent 1574166 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject emulze cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject methylcelulóza cs
dc.subject velikost částic cs
dc.subject Emulsions en
dc.subject Stability en
dc.subject Methylcellulose en
dc.subject Particle size en
dc.title Optimalizace přídavku derivátu celulózy v závislosti na stabilitě emulzí cs
dc.title.alternative Optimization Added Derivative of Cellulose in Dependence on the Stability of Emulsions en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Ševčíková, Petra
dc.date.accepted 2013-06-03
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on preparation of emulsions with the system of two emulsifiers, using a homogenization device Ultra-Turrax. The emulsions were varied ratios between the oil and aqueous phases, HLB values and total quantity of emulsifiers. To all prepared emulsions was added 1% aqueous solution of methylcellulose to increase the viscosity of the system and the stability of emulsions, too. It was made a microscopic observation, visual observation and measurement of the particle size. As the most stable emulsion could be designated this one stored at 25 and 37 °C with an HLB = 10. The longest stable emulsion was O / W = 3/97 with an HLB = 10,5 and 3% emulsifier stored at 25 °C that remained stable for 60 days. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/205 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30948
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-24


Files in this item

Files Size Format View
vaňharová_2013_dp.pdf 1.501Mb PDF View/Open
vaňharová_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
vaňharová_2013_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account