dc.contributor.advisor |
Vltavská, Pavlína
|
|
dc.contributor.author |
Vaňharová, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T20:24:17Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T20:24:17Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24479
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na přípravu emulzí systémem dvou emulgátorů, za použití homogenizačního zařízení Ultra-Turrax. U emulzí byly měněny poměry mezi olejovou a vodnou fází, dále hodnot HLB systému i celkové množství emulgátorů. Do všech připravovaných emulzí byl přidáván 1% vodný roztoku methylcelulózy za účelem zvýšení viskozity systému, a tudíž zvýšení stability emulzí. Dále bylo prováděno mikroskopické pozorování, vizuální pozorování a měření velikosti částic. Jako nejstabilnější lze označit emulze skladované při teplotě 25 a 37 °C s HLB = 10. Nejdéle stabilní byla emulze o/v = 3/97 s HLB = 10,5 a 3 % emulgátorů skladovaná při 25 °C, která zůstala stabilní po celých 60 dnů. |
cs |
dc.format |
80 s. |
cs |
dc.format.extent |
1574166 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
stabilita
|
cs |
dc.subject |
methylcelulóza
|
cs |
dc.subject |
velikost částic
|
cs |
dc.subject |
Emulsions
|
en |
dc.subject |
Stability
|
en |
dc.subject |
Methylcellulose
|
en |
dc.subject |
Particle size
|
en |
dc.title |
Optimalizace přídavku derivátu celulózy v závislosti na stabilitě emulzí |
cs |
dc.title.alternative |
Optimization Added Derivative of Cellulose in Dependence on the Stability of Emulsions |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ševčíková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2013-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on preparation of emulsions with the system of two emulsifiers, using a homogenization device Ultra-Turrax. The emulsions were varied ratios between the oil and aqueous phases, HLB values and total quantity of emulsifiers. To all prepared emulsions was added 1% aqueous solution of methylcellulose to increase the viscosity of the system and the stability of emulsions, too. It was made a microscopic observation, visual observation and measurement of the particle size. As the most stable emulsion could be designated this one stored at 25 and 37 °C with an HLB = 10. The longest stable emulsion was O / W = 3/97 with an HLB = 10,5 and 3% emulsifier stored at 25 °C that remained stable for 60 days. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30948
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|