dc.contributor.advisor |
Vltavská, Pavlína
|
|
dc.contributor.author |
Vavřínová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T15:16:51Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T15:16:51Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24271
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu emulzí typu olej ve vodě (O/V) za pomocí vysokorychlostního homogenizačního zařízení Ultra-turrax při 13 400 ot./min. po dobu 20 minut. Pro přípravu emulzí byl zvolen způsob studené emulzifikace, neboli metoda přípravy pomocí systému dvou emulgátorů. Během přípravy byl měněn procentuální obsah systému emulgátorů, HLB hodnota, poměr olejové a vodné fáze a následně i skladovací teploty. U všech připravených emulzí bylo ve stanovených časových intervalech prováděno jak vizuální hodnocení, tak i měření velikosti částic na přístroji Zeta Sizer a hodnocení mikroskopické. Bylo zjištěno, že nejstabilnější byly emulze s 3% obsahem emulgátorů, HLB hodnotě systému 10,5, popř. 11 a poměrem O/V = 3/97, popř. 5/95, které byly skladovány při 25 °C. |
cs |
dc.format |
90 s. |
cs |
dc.format.extent |
2141921 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
Ultra-turrax
|
cs |
dc.subject |
HLB hodnota
|
cs |
dc.subject |
stabilita
|
cs |
dc.subject |
velikost částic
|
cs |
dc.subject |
Emulsion
|
en |
dc.subject |
Ultra-turrax
|
en |
dc.subject |
Stability
|
en |
dc.subject |
Particle size
|
en |
dc.title |
Příprava vybraných emulzních systémů pomocí homogenizéru Ultra-turrax |
cs |
dc.title.alternative |
Preparation of Selected Emulsion Systems Using Homogenizer Ultra-turrax |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ševčíková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2013-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on a preparation of emulsions of oil in water (O/W) for high-speed homogenization using the Ultra-turrax at 13 400 rev./min. for 20 minutes period. Cold emulsification method (2 emulsifiers system method) was selected to prepare emulsions. Percentage content of emulsifiers of HLB value, the ratio of oil and water phase and conse-quently the storage temperature, were changed during the preparation. All emulsions were prepared at specified time intervals both performed visual evaluation and the measurement of particle size on the device Zeta Sizer and microscopic evaluation. There were found that the stable emulsion contains 3% emulsifier, an HLB value of 10.5, or 11 and the ratio of O / W = 3 / 97 or 5 / 95, that were stored at 25 °C. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30949
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|