dc.contributor.advisor |
Hanuštiak, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Špilka, Jan
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T15:03:02Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T15:03:02Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-15 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24259
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce pojednává o výrobě mladiny z pohledu biochemických přeměn, v první kapitole popisuje jednotlivé suroviny, ze kterých je mladina vyráběna. Mezi tyto suroviny patří sladovnický ječmen, voda, chmel. Je zde popisováno jejich složení z pohledu obecného i chemického. Druhá kapitola popisuje technologický postup výroby mladiny od prvotního mletí sladu, vystírání a zapařování, rmutování, scezování sladiny, chmelovaru až po závěrečné chlazení mladiny. V závěrečné kapitole jsou objasněny biochemické změny při vaření piva, zejména u látek sacharidické povahy, peptidické povahy a produktů isomerace, hydrolýzy a oxidace hořkých látek. |
cs |
dc.format |
45 s. |
cs |
dc.format.extent |
10686592 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ječmenný slad
|
cs |
dc.subject |
varní voda
|
cs |
dc.subject |
chmel
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
polypeptidy
|
cs |
dc.subject |
hořké látky
|
cs |
dc.subject |
barley malt
|
en |
dc.subject |
brewing water
|
en |
dc.subject |
hops
|
en |
dc.subject |
proteins
|
en |
dc.subject |
polypeptides
|
en |
dc.subject |
bitter substances
|
en |
dc.title |
Biochemické přeměny sladu během procesu vaření piva |
cs |
dc.title.alternative |
The Biochemical Changes of Malt during the Brewing |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Juchelka, Vladimír |
|
dc.date.accepted |
2013-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deals with production of wort in the view of biochemical changes. The first chapter describes ingrediences from which wort is produced. They are malting barley, water and hops. Both general and chemical composition is described here. The second chapter deals with technological process of production of wort from initial grinding of malt, mashing and steaming, straining wort, until final cooling. In the last chapter biochemical changes during beer brewing are explained, mainly in substances of sacharridic and peptidic character as well as products of isomerisation, hydrolysis and oxidation of bitter substances. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18591
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25603
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-14 |
|