dc.contributor.advisor |
Lorencová, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Georgová, Nikola
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T13:04:03Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T13:04:03Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24208
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybraných probiotických bakterií. Produkci biogenních aminů těmito skupinami mikroorganizmů lze chápat jako protiklad k jejich pozitivním dieteticko-léčebným účinkům. Proto je nutné tuto problematiku sledovat a testovat i faktory (přídavek aminokyselin, NaCl, sacharidů, pH, teplota), které by mohly dekarboxylázovou aktivitu významně ovlivnit. V rámci této práce byla monitorována kinetika produkce a růst vybraného kmene rodu Bifidobacterium ovlivněného zmíněnými faktory v rámci 36-ti hodinové kultivace za podmínek in vitro. K analýze supernatantů získaných po kultivaci B. animalis ssp. lactis CCDM 239 bylo použito metody RP-HPLC s předkolonovou derivatizací a UV detekcí při 254 nm. Byla zjištěna zanedbatelná produkce tyraminu, která se pohybovala do 10 mg.l-1 . Uvedené množství by mohlo způsobit komplikace pouze u velmi oslabených a/nebo farmakologicky léčených jedinců. |
cs |
dc.format |
61 s.(78 861 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2102906 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
kultivační podmínky
|
cs |
dc.subject |
probiotické bakterie
|
cs |
dc.subject |
Bifidobacterium
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
cultivation conditions
|
en |
dc.subject |
probiotic bacteria
|
en |
dc.subject |
Bifidobacterium
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita vybraných probiotických bakterií |
cs |
dc.title.alternative |
Decarboxylase Activity of Selected Probiotic Bacteria |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2013-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with decarboxylase activity in selected probiotic bacteria. Biogenic amine production by this group of microorganisms could be considered opposit to their beneficial dietery effect. Therefore, it is neccessary to investigate this issue deeply and also test the factores which could affect the decarboxylase activity. In the frame of this work the kinetics of biogenic amine production and growth affected by mentioned factores of selected bifidobacterial strain during 36-hours at in vitro conditions were observed. RP-HPLC after pre-column derivatisation by dansyl chloride and UV detection at the wavelength of 254 nm in superntantants harvested after the cultivation of Bifidobacterium animalis ssp. lactis CCDM 239 was applied. It was found out that mentioned bacteria were able to produce just insignificant amoutns of tyramin (<10 mg.l-1), which could endanger only very weekened and/or pharmacologically treated individuals. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/145
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30973
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-24 |
|