dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Pohlodek, Jiří
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T08:14:46Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T08:14:46Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/24098
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá přípravou nanoemulzí s využitím metody fázové inverze PIT a sledováním vlivu jednotlivých faktorů na jejich stabilitu. V práci byla konduktometricky stanovena charakteristická teplota fázové inverse (PIT). Zjištěné hodnoty PIT byly využity pro přípravu nanoemulzí typu O/V. Emulze byly připraveny se surfaktanty o HLB v rozsahu 9.7 ? 11.5 s použitím kombinace Brij 30 + Brij 56 a Brij 30 + Brij 98. V připravených nanoemulzích byla měřena velikost částic pomocí fotonové korelační spektroskopie a sledována jejich stabilita při teplotách 4 °C, 25 °C a 35 °C. Průběžně byla prováděna vizuální kontrola rozpadu nanoemulzí a měření velikosti částic. Práce prokázala přímou souvislost mezi velikostí částic a složením emulze, tedy obsahem a typem surfaktantu. Rovněž byl prokázán vliv množství surfaktantu, poměru olej/voda a teploty skladování na stabilitu emulze. |
cs |
dc.format |
84 s. |
cs |
dc.format.extent |
2004528 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Nanoemulze
|
cs |
dc.subject |
Surfaktant
|
cs |
dc.subject |
Nizko-energetická metoda
|
cs |
dc.subject |
Emulgace
|
cs |
dc.subject |
Teplota fázové inverze
|
cs |
dc.subject |
fázové chování
|
cs |
dc.subject |
Nanoemulsion
|
en |
dc.subject |
Surfactant
|
en |
dc.subject |
Low-energy method
|
en |
dc.subject |
Emulsification
|
en |
dc.subject |
Phase Inversion Temperature
|
en |
dc.subject |
Phase Behavior
|
en |
dc.title |
Phase Inversion in n-Undecane/Water Emulsions |
cs |
dc.title.alternative |
Phase Inversion in n-Undecane/Water Emulsions |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vltavská, Pavlína |
|
dc.date.accepted |
2013-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis deals with the preparation of nanoemulsions using the phase inversion method (PIT) and with the observation of the effect of individual factors on their stability. In the thesis, the characteristic phase inversion temperatures (PIT) were determined using con-ductivity measurements. The obtained PIT values were applied for the preparation of O/W nanoemulsions. The nanoemulsions were prepared within 9.7 ? 11.5 HLB range, by using the combination of Brij 30 + Brij 56 and Brij 30 + Brij 98 surfactants. The particle size of prepared nanoemulsions was measured by photon correlation spectroscopy and their stabil-ity was determined at storage temperatures of 4 °C, 25 °C and 35 °C. The on-going visual inspection and particle size measurements were carried during the process. The results proved the direct correlations between particle size and emulsion composition in terms of amount and type of surfactants. The effect of surfactant concentration, oil-to-water ratio and storage temperature on the stability of the nanoemulsion was proven. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
31000
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-22 |
|