dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Chuchmová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T00:30:01Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T00:30:01Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23946
|
|
dc.description.abstract |
V současnosti se zájem odborné veřejnosti obrací na studium přenosu a šíření antibiotické rezistence u bakterií, které se mohou šířit přímo, potravinami nebo prostředím. Escherichia coli je bakterie vyskytující se v zažívacím traktu člověka a teplokrevných živočichů a tudíž se běžně vyskytuje zejména v potravinách živočišného, ale nepřímo i v potravinách rostlinného původu. Produkce bakteriocinů je pro kmeny E. coli ekologickou výhodou a umožňuje přežití produkční populace. Cílem praktické části této práce bylo zjistit aktuální stav antibiotické rezistence a kolicinogenie u 20 kmenů E. coli izolovaných z potravin a získané informace zahrnout do celkových výsledků 120 izolátů E. coli sbírky Fakulty technologické UTB ve Zlíně. U 93 % izolátů E. coli byla potvrzena multirezistence a 43 % kmenů E. coli produkovalo minimálně jeden typ kolicinu nebo mikrocinu, z nichž většina kmenů byla multirezistentních. Výsledky této práce potvrzují, že izoláty E. coli z potravin se mohou podílet na šíření antibiotické rezistence. Předpokládaný trend poklesu výskytu antibiotické rezistence vzhledem k zákazu používání antibiotik jako růstových stimulátorů od 1/2006 byl vyvrácen, s ohledem na získané výsledky rezistentních E. coli k ampicilinu a cefalotinu. |
cs |
dc.format |
56 |
cs |
dc.format.extent |
4621864 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antibiotická rezistence
|
cs |
dc.subject |
koliciny
|
cs |
dc.subject |
Escherichia. coli
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
multirezistence
|
cs |
dc.subject |
antibiotics resistance
|
en |
dc.subject |
colicins
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
multidrug resistance
|
en |
dc.title |
Antibiotická rezistence a kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin |
cs |
dc.title.alternative |
Incidence of Antibiotic Resistance and Colicinogeny of Escherichia coli Strains Isolated from Food |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Holko, Ivan |
|
dc.date.accepted |
2013-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
Nowadays, the interest of researchers is turning to study the transmission and spread of antibiotic resistance in bacteria that can spread directly, by food or environment. Escherichia coli is a bacterium occurring in the intestinal tract of humans and warm-blooded animals, therefore is commonly found in particular in the food of animal origin, but indirectly also in the food of plant origin. The production of bacteriocins is environmental benefit for E. coli strains and allows survival of the producer. The practical part of this diploma is aimed to determine the current status of antibiotic resistance and colicinogeny in 20 strains of E. coli isolated from food. These results encompass into the overall results of 120 isolates of E. coli collections Faculty of Technology, Tomas Bata University in Zlín. Antibiotic multiresistance was confirmed in 93% of E. coli isolates and 43% of strains produced at least one type of colicin or microcin, most of which were multiresistant strains. The results of this study confirm that the E. coli isolates from food may participate on the spreading of the antibiotic resistance. Expected decline trend of antibiotic resistance, due to the ban of antibiotic usage as growth promoters since 1/2006, has been refuted, in the light of the results of E. coli resistant to ampicilin and cephalothin . |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30393
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-15 |
|