dc.contributor.advisor |
Mikulíková, Renata
|
|
dc.contributor.author |
Plátová, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T00:11:02Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T00:11:02Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23937
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu v průběhu hvozdění sladu. Akrylamid je považovaný za pravděpodobný karcinogen pro člověka. V potravinách vzniká v průběhu Maillardovy reakce a jeho prekurzory jsou redukující cukry a aminokyselina asparagin. V této práci byl sledován vliv teploty hvozdění na obsah akrylamidu ve sladu odklíčeném a neodklíčeném. Ke stanovení akrylamidu byla použita metoda plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií. Vzorky sladu byly analyzovány po derivatizaci bromem. Obsah akrylamidu se pohyboval v rozmezí 0,03 - 1 mg/kg. Zároveň byl sledován obsah akrylamidu ve speciálních komerčně vyráběných sladech. Obsah akrylamidu se pohyboval v rozmezí 0,049 - 0,427 mg/kg v závislosti na typu sladu. |
cs |
dc.format |
65 s. (72 005 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
7874354 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
akrylamid
|
cs |
dc.subject |
slad
|
cs |
dc.subject |
hvozdění
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
acrylamide
|
en |
dc.subject |
malt
|
en |
dc.subject |
kilning
|
en |
dc.subject |
gas chromagraphy
|
en |
dc.title |
Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu |
cs |
dc.title.alternative |
Monitoring of Acrylamide Levels in Barley and Malt in Malt Production Technology |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Fišera, Miroslav |
|
dc.date.accepted |
2013-05-27 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on the monitoring of acrylamide levels in barley and malt during kilning malt. Acrylamide is considered as a probable human carcinogen. It is formed during the Maillard reaction in the food and its precursors are reducing sugars and amino acid asparagine. The effect of temperature kilning to the acrylamide content in germinated malt and nongerminated mald was followed in the thesis. For determination of acrylamide was used the method of gas chromatography in combination with mass spectrometry. Malt samples were analyzed after derivatization with bromine. Acrylamide content ranged between 0,03 - 1 mg/kg. In the same time the content of acrylamide in comercially produced special malts was observed. Acrylamide content ranged between 0,049 - 0,427 mg/kg depending ot the malt. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30391
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-09 |
|