dc.contributor.advisor |
Lorencová, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Sýkorová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-11T00:04:08Z |
|
dc.date.available |
2013-10-11T00:04:08Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23929
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na sledování dekarboxylázové aktivity vybraných kmenů probiotických bakterií převážně rodu Bifidobacterium za podmínek in vitro. Některým zástupcům tohoto rodu jsou přisuzovány probiotické účinky a běžně se používají jako kultury v potravinářství. Proto by jejich případná dekarboxylázová aktivita mohla být chápána jako protiklad k pozitivním dieteticko-léčebným účinkům. Produkce biogenních aminů byla monitorována v supernatantu získaném po kultivaci vybraných kmenů (celkový počet kmenů 53) ve dvou druzích dekarboxylačního média (MRS, WCH) s aminokyselinami (arginin, ornitin, lyzin, tyrozin) pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s předkolonovou derivatizací dansylchloridem a UV detekcí. Z osmi sledovaných biogenních aminů byl detekován tyramin a spermin. U 17% testovaných kmenů byla produkce v obou médiích zanedbatelná (<2 mg.l-1). 30,2% byly detekovány koncentrace BA vyšší než 10 mg.l-1. Zatímco příhodnější pro produkci tyraminu bylo médium Willkins Chalgren Broth. Vyšší koncentrace sperminu byly detekovány v dekarboxylačním médiu MRS. |
cs |
dc.format |
77 s. (95 547 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2981985 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
dekarboxylace
|
cs |
dc.subject |
probiotika
|
cs |
dc.subject |
Bifidobacterium
|
cs |
dc.subject |
podmínky kultivace
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
decarboxylation
|
en |
dc.subject |
probiotics
|
en |
dc.subject |
Bifidobacterium
|
en |
dc.subject |
cultivation conditions
|
en |
dc.title |
Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií |
cs |
dc.title.alternative |
Screening of Decarboxylase Activity in Selected Probiotic Bacteria |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2013-05-29 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on the observation of the decarboxylase activity of selected probiotic bacterial strains (predominantly Bifidobacterium) at in vitro conditions. Some representatives of Bifidobacterium genera are highlighted to be probiotic cultures and they have been already applied in the functional food production. Therefore, the potential decarboxylase activity could be considered the contrast to their positive dietary effect. The biogenic amine formation was determined in the supernatants harvested after the cultivation. Two different decarboxylation media (MRS broth, Willkins-Chalgren broth) enriched in amino acids (arginine, ornithine, lysine, tyrosine) were used. The measurement was realized by the means of hight performance liquid chromatography after the pre-column derivatization by dansyl chloride and UV detection. Just one of eight observed biogenic amine, tyramine, was detected.In 17 % tested strains the production was insignificant (<2 mg.l-1). About 30,2 % tested strains wereable to produce higher concentrations (>10 mg.l-1). Being preferable for producing tyramine medium was Willkins Chalgren bro-th. Higher concentrations of spermine were detected decarboxylation medium MRS. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30493
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-13 |
|