dc.contributor.advisor |
Hanuštiak, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Hádrová, Marcela
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T21:53:50Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T21:53:50Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23792
|
|
dc.description.abstract |
U volně rostoucích jedlých hub pocházejících ze dvou lokalit ? Dubné v jižních Čechách a Ivanovice na Hané na jižní Moravě, byla stanovena antioxidační aktivita metodou zhášecího potenciálu volných radikálů činidla DPPH v rozsahu 1,32 až 17,80 mg ekvivalentu kyseliny askorbové na 1 g sušiny vzorku a celkový obsah fenolů za použití činidla Folin-Ciocalteu v rozmezí 0,62 až 11,12 mg ekvivalentu kyseliny gallové na 1 g sušiny. Bylo provedeno statistické vyhodnocení naměřených hodnot. Byla potvrzena střední míra korelace 0,65 celkového obsahu fenolů a antioxidační aktivity vzorků. Byl zjištěn variabilní obsah těchto látek v jednotlivých druzích hub, i ve stejných druzích hub sbíraných na různých lokalitách. |
cs |
dc.format |
85 s. (88 000 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2942306 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
houby
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
Folin-Ciocalteu
|
cs |
dc.subject |
Antioxidant Activities
|
en |
dc.subject |
Polyphenols
|
en |
dc.subject |
Mushrooms
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
Folin-Ciocalteu
|
en |
dc.title |
Antioxidační aktivita u vybraných druhů volně rostoucích jedlých hub |
cs |
dc.title.alternative |
Antioxidant Activity of Selected Edible Wild Mushrooms |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hladká, Kristýna |
|
dc.date.accepted |
2013-05-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
Wild edible mushrooms - they were collected in Dubné in southern Bohemia and in Ivanovice na Hané in southern Moravia, were analyzed for antioxidant scavenging capacity DPPH ranges from 1.32 to 17.80 mg ascorbic acid in1g dw, for total phenols by Folin-Ciocalteu reagent ranged from 0.62 to 11.12 mg gallic acid equivalent in 1g dw. The results were statistically analyzed. There was found middle correlation 0.65 between antioxidant capacity and total phenols. There was found variability in contents of analyzed compounds between species of mushrooms and between the some species mushrooms collected in different localities. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
30704
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2013-05-13 |
|