dc.contributor.advisor |
Holko, Ivan
|
|
dc.contributor.author |
Jančíková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-10T21:34:00Z |
|
dc.date.available |
2013-10-10T21:34:00Z |
|
dc.date.issued |
2013-02-11 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23770
|
|
dc.description.abstract |
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit účinnost předkládaných bioprotektivních přípravků na zastavení růstu a množení Listeria monocytogenes ve vzorcích zrajícího sýru. Listeria monocytogenes je patogenní bakterie, která způsobuje u člověka alimentární onemocnění zvané listerióza. U zdravých jedinců probíhá často inaparentně, ohroženy jsou spíše rizikové skupiny obyvatel. Formy listeriózy: gastrointestinální forma, systémová listerióza, a potraty a neonatální listerióza. Léčí se antibiotiky. Prevencí je důkladná tepelná úprava potravin a dodržování hygienických opatření. Jako materiál byly použity vzorky kyselého zrajícího sýru a několik bioprotektivních přípravků. Úkolem celého experimentu bylo stanovit, zda je daný bioprotektor schopen zamezit růstu záměrně naočkovaných bakterií Listeria monocytogenes do připravených vzorků sýru. |
cs |
dc.format |
72 s. (114 436 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
1248691 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Listeria monocytogenes
|
cs |
dc.subject |
listerióza
|
cs |
dc.subject |
zrající sýr
|
cs |
dc.subject |
bioprotektivní přípravek
|
cs |
dc.subject |
Listeria monocytogenes
|
en |
dc.subject |
listeriosis
|
en |
dc.subject |
ripening cheese
|
en |
dc.subject |
bioprotective preparation
|
en |
dc.title |
Stanovení bakteriostatického účinku bioprotektorů na růst Listeria monocytogenes |
cs |
dc.title.alternative |
Bacteriostatic Effect of Bioprotectors on the Growth of Listeria monocytogenes |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2013-05-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
The main aim of diploma thesis was to find out the efficiency of submitted bioprotective preparations for discontinuance of the growth and propagation of Listeria monocytogenes in samples of ripening cheese. Listeria monocytogenes is a pathogenic bacterium, which in population causes the alimentary disorder called listeriosis. In healthy persons it often proceeds as an inapparent infection, in danger are more likely risk group of inhabitants. Forms of listeriosis are: gastro-intestinal form, systemic listeriosis, or abortions and neonatal listeriosis. It is medicated by antibiotics. The prevention is a good flameproof finish of food and keeping of an environmental hygiene. Samples of acid curd ripening cheese and several bioprotective preparations were used as a material. The aim of whole experiment was to determine if the particular bioprotector is able to reduce a growth of bacteria Listeria monocytogenes purposely inoculated to prepared samples of cheese. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
29436
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2013-05-13 |
|