Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy.

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy.
Author: Vaculíková, Jaroslava
Advisor: Pospiech, Matej
Abstract: Cílem diplomové práce bylo stanovení množství beta-karotenu a luteinu u vybraných odrůd meruněk a broskví z jižní Moravy. Mezi zástupce odrůd meruněk byla vybrána odrůda Bergeron, Goldrich, Maďarská, Rakovského a Velkopavlovická. K analýze broskví byli vybrané odrůdy Harbrite, Harbinger, Redhaven, Fenix, Flamingo, Earliglo, Sunhaven, Tena a Luna raná. Meruňky i broskve byli vypěstované v soukromých sadařstvích v Žádovicích, které se nachází v okrese Hodonín na jižní Moravě. Celkem byl stanoven beta karoten a lutein, v 19 vzorcích. Jako metoda stanovení byla použita UV-VIS spektrofotometrie, kdy byla měřena absorbance vzorku při vlnové délce 450 nm pro beta-karoten a 421 nm pro lutein. Nejvyšší hodnoty u meruněk dosáhla odrůda Goldrich (934,69 mikrogramů/100g beta-karoten; 106,40 mikrogramů/100g - lutein). Naopak nejnižší hodnoty byli naměřené, u odrůdy Bergeron (712,13 mikrogramů/100g beta-karoten; 81,65 mikrogramů/100g - lutein). U broskví byla naměřena nejvyšší hodnota u odrůdy Harbrite (364,18 mikrogramů/100g beta-karoten; 43,07 mikrogramů/100g - lutein) a nejmenší hodnoty dosahovala odrůda Luna raná (97,59 mikrogramů/100g beta-karoten; 12,66 mikrogramů/100g - lutein). Z jednotlivých výsledků vyplývá, že množství luteinu je závislé na beta-karotenu. S rostoucím množstvím beta-karotenu vzrůstá i množství luteinu. Korelace u broskví r2 = 0,96 (p<0,001), u meruněk r2 = 0,99 (p<0,001). Porovnáním jednotlivých odrůd meruněk a broskví s dostupnými daty z jiných zemí byli jednovýběrovým studentovým T testem zjištěny statisticky vysoce významné rozdíly mezi daty reprezentujícími Českou republiku z oblasti jižní Moravy a Chorvatskem z oblasti Neretva valley, Pákistánem a také Portugalskem z oblasti Cova de Beira. Výsledky této práce také ukazují, že obsah karotenoidů v meruňkách a broskvích se liší v závislosti na odrůdě, klimatických podmínkách, geografickém místě pěstování a stupni zralosti ovoce. Z výše uvedeného vyplývá, že především meruňky, ale i broskve lze zařadit k potenciálním potravinám s obsahem antioxidačních látek, tedy s antioxidačními účinky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23596
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: D 29953


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
vaculíková_2013_dp.pdf 2.507Mb PDF View/Open
vaculíková_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
vaculíková_2013_op.pdf 66.91Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account