dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Czyžová, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T13:01:54Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T13:01:54Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23182
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce bylo popsat využití vybraných bylin v gastronomii. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na charakteristiku, historii a příznivé účinky bylin, druhá kapitola se zabývá obecným využitím bylin v gastronomii, třetí kapitola charakterizuje důležité složky bylin, např. éterické oleje, alkaloidy, třísloviny, vitaminy, glykosidy, minerální látky a jiné. Poslední kapitola je věnována konkrétním by-linám. V bakalářské práci je popsáno 16 druhů, které byly vybrány hlavně podle oblíbe-nosti a známosti. U každé byliny je kladen důraz na botanický popis, využití v gastronomii a lékařství. |
cs |
dc.format |
51 s. (60 072 znaků). |
cs |
dc.format.extent |
1732670 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
byliny
|
cs |
dc.subject |
gastronomie
|
cs |
dc.subject |
lékařství
|
cs |
dc.subject |
silice
|
cs |
dc.subject |
třísloviny
|
cs |
dc.subject |
herbs
|
en |
dc.subject |
gastronomy
|
en |
dc.subject |
medicine
|
en |
dc.subject |
etheric oils
|
en |
dc.subject |
tannins
|
en |
dc.title |
Využití vybraných bylin v gastronomii |
cs |
dc.title.alternative |
Utilization of Chosen Herbs in Gastronomy |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2012-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is to describe the use of chosen herbs in gastronomy. The thesis is classified into 4 chapters. First chapter is focused on characteristics, history and prosperous effects, second chapter deals with general use of herbs in gastronomy, third chapter charac-terizes important herb components, e.g. etheric oils, alkaloids, tannins, vitamins, glycosides, minerals Last part of the thesis is dedicated to particular herbs. 16 types of herbs, which were chosen according to their popularity and general knowledge, are depictured in the thesis. Emphasis is placed on botanical description, use in gastronomy and use in medicine. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18591
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
24392
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|