dc.contributor.advisor |
Krejčí, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Brychtová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T11:15:57Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T11:15:57Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-24 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23126
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části této bakalářské práce je podán přehled o základních charakteristikách polymerů a jejich využití v kosmetice. Experimentální část se zabývá viskozimetrickým sledováním interakce želatiny B s ionickým tenzidem lauryl sarkozinátem sodným (SDSa), neionickým tenzidem Igepal CA 720 a jejich směsí v poměru 7 : 3. Měření byla prováděna ve zřeďovacím Ubbelohdeho viskozimetru, při 40 °C a pH 5,8. Výraznější interakce byla zjištěna u roztoků SDSa, zatímco neionický tenzid nevykazoval prakticky žádnou agregaci se želatinou a při vyšších koncentracích způsoboval vypadávání želatiny z roztoku. |
cs |
dc.format |
57 s. |
cs |
dc.format.extent |
2297174 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
tenzid
|
cs |
dc.subject |
lauryl sarkozinát sodný
|
cs |
dc.subject |
Igepal CA 720
|
cs |
dc.subject |
interakce
|
cs |
dc.subject |
viskozimetrie
|
cs |
dc.subject |
gelatin
|
en |
dc.subject |
surfactant
|
en |
dc.subject |
sodium lauroyl sarcosinate
|
en |
dc.subject |
Igepal CA 720
|
en |
dc.subject |
interaction
|
en |
dc.subject |
viscosimetry
|
en |
dc.title |
Polymery v kosmetických přípravcích |
cs |
dc.title.alternative |
Cosmetic Polymers |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2012-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
In theoretical part of this work you can find summary of basic characteristics of polymers and their usage in cosmetics. Experimental part is focused on viscosimetric monitoring of gelatin B interacting with ionic tenzid sodium lauroyl sarcosinate (SDSa), nonionic tenzid Igepal CA 720 and their mixture in ratio 7 : 3. Measurements were done in Ubbelohdes viscosimeter, in 40 °C and pH 5,8. Considerable interaction was found with solution SDSa, while nonionic tenzid haven?t shown any aggregation with gelatin and in higher concentrations made gelatin precipitate out of solution. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/145
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25846
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|