Polymery v kosmetických přípravcích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Polymery v kosmetických přípravcích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Krejčí, Jiří
dc.contributor.author Brychtová, Michaela
dc.date.accessioned 2013-10-09T11:15:57Z
dc.date.available 2013-10-09T11:15:57Z
dc.date.issued 2012-02-24
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23126
dc.description.abstract V teoretické části této bakalářské práce je podán přehled o základních charakteristikách polymerů a jejich využití v kosmetice. Experimentální část se zabývá viskozimetrickým sledováním interakce želatiny B s ionickým tenzidem lauryl sarkozinátem sodným (SDSa), neionickým tenzidem Igepal CA 720 a jejich směsí v poměru 7 : 3. Měření byla prováděna ve zřeďovacím Ubbelohdeho viskozimetru, při 40 °C a pH 5,8. Výraznější interakce byla zjištěna u roztoků SDSa, zatímco neionický tenzid nevykazoval prakticky žádnou agregaci se želatinou a při vyšších koncentracích způsoboval vypadávání želatiny z roztoku. cs
dc.format 57 s. cs
dc.format.extent 2297174 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject tenzid cs
dc.subject lauryl sarkozinát sodný cs
dc.subject Igepal CA 720 cs
dc.subject interakce cs
dc.subject viskozimetrie cs
dc.subject gelatin en
dc.subject surfactant en
dc.subject sodium lauroyl sarcosinate en
dc.subject Igepal CA 720 en
dc.subject interaction en
dc.subject viscosimetry en
dc.title Polymery v kosmetických přípravcích cs
dc.title.alternative Cosmetic Polymers en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2012-06-12
dc.description.abstract-translated In theoretical part of this work you can find summary of basic characteristics of polymers and their usage in cosmetics. Experimental part is focused on viscosimetric monitoring of gelatin B interacting with ionic tenzid sodium lauroyl sarcosinate (SDSa), nonionic tenzid Igepal CA 720 and their mixture in ratio 7 : 3. Measurements were done in Ubbelohdes viscosimeter, in 40 °C and pH 5,8. Considerable interaction was found with solution SDSa, while nonionic tenzid haven?t shown any aggregation with gelatin and in higher concentrations made gelatin precipitate out of solution. en
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/145 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25846
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
brychtová_2012_bp.pdf 2.190Mb PDF View/Open
brychtová_2012_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
brychtová_2012_op.doc 100.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account