Slazená kondenzovaná smetana z pohledu kontaminace koliformními bakteriemi

DSpace Repository

Language: English čeština 

Slazená kondenzovaná smetana z pohledu kontaminace koliformními bakteriemi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lovasová, Jaroslava
dc.contributor.author Rybenský, Michal
dc.date.accessioned 2013-10-09T06:18:53Z
dc.date.available 2013-10-09T06:18:53Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22998
dc.description.abstract Předložená bakalářská práce je věnována sledování koliformních bakterií ve slazené kondenzované smetaně. Část teoretická je zaměřena na výskyt koliformních bakterií v potravinářském průmyslu, zejména v mlékárenství. Je zde popsána technologie výroby zahuštěné kondenzované smetany ?Jesenka?. Část praktická se zabývá sledováním životaschopnosti koliformních bakterií ? Escherichia coli a En. aerogenes, naočkovaných do zahuštěné slazené smetany. Pokles těchto bakterií ve výrobku je dán nepříznivými životními podmínkami ? vysoký osmotický tlak vzniklý přídavkem cukru a zahuštěním výrobku a dále anaerobní prostředí v tubách. Koliformní bakterie ve vzorku č. 1 a č. 2 byly stanoveny kultivační metodou na živné půdě Chromocult. Výsledky byly graficky znázorněny. Z grafů vyplývá, že nejprve došlo k rychlému poklesu koliformních bakterií, následně k částečnému přizpůsobení danému prostředí a zpomalení úbytku až po úplné vymizení těchto bakterií z výrobku. cs
dc.format 69 s. cs
dc.format.extent 2203814 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Koliformní bakterie cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject Enterobacter aerogenes cs
dc.subject zahuštěná slazená smetana cs
dc.subject Coliform bacteria en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject Enterobacter aerogenes en
dc.subject sweetened condensed cream en
dc.title Slazená kondenzovaná smetana z pohledu kontaminace koliformními bakteriemi cs
dc.title.alternative Sweetened Condensed Cream from the Perspective of Coliform Contamination en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Matějíčková, Radmila
dc.date.accepted 2012-06-13
dc.description.abstract-translated The submitted bachelor work deals with pursuing coliform bacteria in sweetened condensed cream. The theoretical part aims at occurence of coliform bacteria in food industry, especially the dairy industry. The work describes the technology of sweetened condensed cream production called Jesenka. The practical part follows the viability of coliform bakteria - Escherichia coli and En. aerogenes inoculated in sweetened condensed cream. Decline in number of these bacteria is caused by adverse living conditions ? high osmotic pressure caused by addition of sugar, thickenning of the product and anaerobic conditions in the tubes. Coliform bacteria in samples 1 and 2 were determined by method of cultivation in the culture medium called Chromocult. The results have been put in graphs. These show that there was first the fall in the number of coliform bacteria, then they partially addapted themselves to the given surroundings and finally they disappeared from the product. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18591 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25524
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
rybenský_2012_bp.pdf 2.101Mb PDF View/Open
rybenský_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
rybenský_2012_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account