dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Hamanová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T04:31:12Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T04:31:12Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-24 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22928
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá povrchově aktivními látkami a popisuje jejich vlastnosti, klasifikaci a možnosti využití. Pozornost je věnována stanovení povrchového napětí tenziometrickou metodou. Měření povrchového napětí je použito ke stanovení kritické micelární koncentrace jak čistých, neionických povrchově aktivních látek TWEEN 20 a TWEEN 60, tak také jejich směsí (30:70, 50:50, 70:30; m/m). V teoretické i experimentální části je diskutována možnost výskytu více druhů micel ve studovaných směsích. |
cs |
dc.format |
60 s. (61 382 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2870490 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
povrchově aktivní látka
|
cs |
dc.subject |
směs
|
cs |
dc.subject |
povrchové napětí
|
cs |
dc.subject |
kritická micelární koncentrace
|
cs |
dc.subject |
surfactant
|
en |
dc.subject |
mixture
|
en |
dc.subject |
surface tension
|
en |
dc.subject |
critical micelle concentration
|
en |
dc.title |
Stanovení kritické micelární koncentrace povrchově aktivních látek a jejich směsí |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of Critical Micelle Concentration of Surfactants and their Mixtures |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2012-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis is focused on surfactants and describes their properties, classification and fields of application. Attention is paid to determination of surface tension, using tensiometer. Surface tension measurements were applied for determination of critical mi-celle concentration of pure, nonionic surfactants TWEEN 20 and TWEEN 60, as well as their mixtures (30:70, 50:50, 70:30; w/w). In theoretical and experimental part, possibility of the occurrence of several types of micelles in the mixtures was discussed. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/145
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25867
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|