dc.contributor.advisor |
Vltavská, Pavlína
|
|
dc.contributor.author |
Adámková, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T19:21:39Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T19:21:39Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-24 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22605
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá přípravou emulzí typu olej ve vodě a vlivu přídavku methylcelulózy na jejich vlastnosti. Emulze byly připravovány pomocí systému dvou neionických emulgátorů, jejichž celkové množství bylo 3 a 5 %. Hodnoty HLB systému se pohybovaly v rozmezí 10,5 - 11,5, přičemž byly měněny i poměry olejové a vodné složky. Všechny emulze obsahovaly i přídavek 1% roztoku methylcelulózy, který tvořil 1 % vodné fáze. Dále byly vzorky emulzí uchovávány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). V pravidelných časových intervalech byly pozorovány vizuálně, mikroskopicky a byla měřena velikost jejich částic. |
cs |
dc.format |
90 s |
cs |
dc.format.extent |
1595861 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
celulóza
|
cs |
dc.subject |
methylcelulóza
|
cs |
dc.subject |
stabilita emulzí
|
cs |
dc.subject |
velikost částic
|
cs |
dc.subject |
Emulsion
|
en |
dc.subject |
Cellulose
|
en |
dc.subject |
Methylcellulose
|
en |
dc.subject |
Stability
|
en |
dc.subject |
Particle Size
|
en |
dc.title |
Vliv přídavku derivátu celulózy na vlastnosti emulzí |
cs |
dc.title.alternative |
The Effect of Cellulose Derivatives on the Properties of Emulsions |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2012-10-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on the preparation of emulsions and the effect of addition of methylcellulose on their properties. Emulsions were prepared using a system of two non-ionic emulsifiers, the total amount was 3 and 5%. HLB values of the system ranged between 10.5 and 11.5, the ratios the oil and water components were varied. All emulsions contained addition of 1% solution of methylcellulose, which formed 1% of aqueous phase. Furthermore, the samples were stored at different emulsion temperature modes (4, 25 and 37 °C). At regular time intervals they were observed visually, microscopically and particle size was measured. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25645
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2012-08-31 |
|